Списанието New Statesman разказва как граждани на ЕС във Великобритания вече изпитват на гърба си политиката на "враждебна среда", която бе формулирана още преди няколко години със заканата имигрантският живот на Острова да стане труден и да нямате желанието да водите семействата си във Великобритания и да оставате тук. 

Във вторник министърът на имиграцията на правителството на Великобритания Каролин Нокес каза пред парламентарна комисия, че предприятията ще трябва да проведат проверки, за да гарантират, че европейските им служители все още имат право да работят в Обединеното кралство след Брекзит, но тя не можа да каже как и добави, че това ще бъде "невероятно трудно". 

До миналата седмица  вътрешното министерство трябваше да изясни, че "от работодателите няма да се очаква да се прави разлика между гражданите на ЕС, които пребивават, и тези, които пристигат след излизането". Това обаче не се случи.

През последните месеци правителството на Обединеното кралство не желае да предостави подробности за това, какво ще се случи с правата на 3,6 милиона граждани на ЕС в Обединеното кралство, след неясната словесна едностранна гаранция, предоставена от Тереза ​​Мей през октомври.

Затова коментарите на британският министър означават навлизането на 3.6 милиона граждани на ЕС директно във враждебната среда.

В много форуми на граждани на ЕС във Великобритания се съобщава за обяви за работа, в които като изискване е посочено, че кандидатът трябва да има "британски паспорт". По закон, работодателите могат да изискват от работниците единствено да имат правото да работят във Великобритания, което досега имаха всички граждани на ЕС и можеха да го докажат като представят паспорта си, издаден от държава-членка на ЕС. За някои работодатели обаче, това вече не е достатъчно и за да си спестят евентуални проблеми след Брекзит, те директно искат кандидатстващите за работа да са британци.

 Същевременно, в същите тези форуми се съобщава и за работодатели, които назначават гражданите на ЕС на временни, вместо на постоянни трудови договори, обикновено изтичащи около официалната дата на Брекзит - 29-ти март 2019 г. или няколко месеца след нея.

Това се случва заради незнанието на работодателите и липсата на ясна информация от правителството какво ще се случи с правата на гражданите на ЕС след Брекзит. Така, работодателите се застраховат, че каквото и да стане с Брекзит, когато дойде време за подновяване на временните трудови договори, гражданите на ЕС ще трябва да им представят документ, че имат правото да работят и живеят във Великобритания (документи за settled или pre-settled status), при което те вече ще са сигурни за правата им. Проблемът за някои граждани на ЕС е, че когато дойде време за подновяване на временния им трудов договор, е възможно те да не могат да представят въпросните документи, защото може да има закъснение с въвеждането на системата за settled status заради технически проблеми.

 Както работодателите, някои собственици на имоти, които отдават под наем също са объркани относно правата на гражданите на ЕС след Брекзит.

Наемодателите не са сигурни дали след Брекзит ще имат право да дават жилища под наем на граждани от ЕС и или директно ги отхвърлят като кандидати за наематели или сключват с тях краткосрочни договори, до март 2019 г.

Особено засегнати от новата враждебна среда спрямо гражданите на ЕС във Великобритания са тези от тях, които са самонаети. Лице, което е самонаето и е гражданин на ЕС, вече почти е станало "персона нон грата" за много агенции за недвижими имоти.

 Враждебната среда на Великобритания започна да засяга гражданите на ЕС още преди да се е случил самият Брекзит.

Въпреки обещанията на правителството за гарантиране на правата на вече пристигналите във Великобритания граждани на ЕС, всеки ден те се озовават в ситуации, за които правителството нееднократно обеща, че няма да им се случат.