Цените на какаото се повишиха рязко през тази година и достигнаха рекордни стойности.

● Този забележителен скок, който изпреварва дори печалбите на биткойн, бележи значително отклонение от историческите модели на търговия.

● Скокът на цените на какаото се дължи на предизвикателствата в предлагането, които могат да продължат да повишават цените в средносрочен план.

От началото на годината цените на какаото се удвоиха и достигнаха рекордно високи стойности от близо 8500 долара за тон.

Това допринася за продължаващата бича тенденция при тази стока. Всъщност през последната една година какаото отбеляза забележителен ръст от 204%, изпреварвайки биткойна, който от 19 март миналата година насам поскъпна с близо 133%.

В исторически план цените се търгуват в определен ценови диапазон до 2023 г. През тази година стоката отбеляза скок от 66%. Обикновено през предходните години тя се търгуваше нагоре или надолу с 2000 долара. Поради дисбаланса в съотношението между търсенето и предлагането обаче цените на какаото започнаха да се покачват значително.

Източник: Investing.com, графика от TradingView

Защо цените на какаото се покачват?

Фючърсите на какаото се повишиха до небето поради предизвикателствата в производството на какао, основната съставка на шоколада, и екологичните проблеми.

Неотдавнашният скок на цените на какаото се дължи на слабите добиви в Западна Африка, основния регион за производство на какао, след сушата през миналата година.

Освен това неблагоприятните климатични условия, като суша и болни какаови дървета, допринасят за ограниченията в предлагането. За да контролират разпространението на болестта, земеделските стопани прибягват до изсичане на заразените дървета, което може да доведе до прекъсване на производството на какао за период до пет години.

Освен това политическата нестабилност и недостатъчните стимули за производство на какао изострят проблемите с предлагането. Усилията за подобряване на качеството на какаото чрез по-добри торове и увеличаване на работната ръка срещат финансови пречки, тъй като цените се определят за една година напред.

Тези предизвикателства доведоха до значителна криза в предлагането, като производството на какао намалява всеки месец. Това оказва пряко въздействие върху компаниите за производство на шоколад в световен мащаб, тъй като какаото е основна съставка в производството на шоколад. Удвояването на цените на какаото през 2024 г. е сигнал за сериозността на кризата.

Като се има предвид, че по-голямата част от производството на какао се осъществява в западноафрикански държави като Кот д'Ивоар, Гана, Камерун и Нигерия, проблемите в тези региони едва ли ще бъдат разрешени бързо. Международната организация по какаото прогнозира дефицит в предлагането от около 374 хил. тона за тази година, като предупреждава за потенциално повишаване на цените или намаляване на предлагането на продукти за потребителите.

Скокът в цените на какаото, заедно с нарастващите цени на захарта, води до по-високи цени на шоколада, изпреварващи общите темпове на инфлация при храните

Прехвърлянето на производството на какао в латиноамерикански страни с по-благоприятни валежи се разглежда като дългосрочно решение. Въпреки това преодоляването на недостига на предлагане в краткосрочен план остава предизвикателство.

Следователно поскъпването на фючърсите върху какаото отразява кризата в сектора, като според производителите на шоколад и захарни изделия изгледите за корекция на предлагането в близко бъдеще са малки.