Търговията с Германия достига рекордните 9,025 млрд. евро за периода януари-ноември 2021 г., сочат последните данни на Германската федерална статистическа служба.

За посочения период България е изнесла стоки на стойност 4,861 млрд. евро за Германия, а вносът възлиза на 4,163 млрд., като се очаква за шести път след началото на прехода България да има положително търговско салдо с Германия. Това съобщи БТА, като се позова на бюлетина Bulgarien Aktuell на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Предстои оповестяването на окончателните данни за цялата 2021 г.

В последните дни на януари президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт цитира данни на федералната статистическа служба на Германия за периода януари - септември 2021 г., според които търговският обмен между двете страни възлиза на 7,033 млрд. евро, като износът от България към Германия е 4 млрд. евро, а вносът на стоки от Германия на 3,032 млрд. евро.

В периода януари - октомври 2021 г. Германия е на второ място сред чуждите инвеститори у нас след Люксембург с вложения в размер на 290,4 млн. евро.