Въпреки предизвикателствата пред международната търговия заради пандемията Германия запазва водеща позиция като търговски партньор на България. Това заяви президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт по време на церемонията по официалното връчване на наградата на германската икономика за 2021 г., която е част от новогодишния прием на Камарата, предаде БТА.

Тим Курт изтъкна, че пандемията е променила икономиките по света и те са изправени пред големи предизвикателствата, но посочи, че българската и германската икономика се адаптират към новата действителност. Дигитализацията, повишаването на ефективността и новите хибридни формати са и шансовете, които ни дава пандемията, допълни Тим Курт.

Той цитира данни на федералната статистическа служба на Германия за периода януари - септември 2021 г., според които търговският обмен между двете страни възлиза на 7,033 млрд. евро, като износът от България към Германия е 4 млрд. евро, а вносът на стоки от Германия на 3,032 млрд. евро.

Курт посочи, че в този тежък период интересът на инвеститорите се запазва, като са били направени няколко големи инвестиции. Според предварителни данни на БНБ, цитирани от Курт, за най-големите чуждестранни инвеститори в България в периода януари - октомври 2021 г. Германия е на второ място с инвестиции в размер на 290,4 млн. евро след Люксембург. Така Германия запазва позицията си на стратегически инвеститор в България, заяви Курт.

Той изтъкна, че тази година са били получени повече номинации за наградата на германската икономика, отколкото когато и да е досега. Това е повод да сме оптимисти, а успехите могат да ни служат като пример за подражание, допълни Курт.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер отбеляза по време на събитието, че Германия е най-големият търговски партньор на страната ни, а новото правителство искрено желае това партньорство да продължи. "Новото министерство и цялото ново правителство обещаха на избирателите, обещават и на вас, да донесат в България нещо, което немските компании много обичат и досега не са намирали у нас в достатъчна степен - ред, законност и правила", посочи той.

Наградата на германската икономика, с която се отличават фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения, бе връчена в четири категории: "Голямо предприятие", "Малко и средно предприятие", "Корпоративна социална отговорност" и "Стартиращо предприятие", като 19 фирми са били номинирани.

Победител в категорията "Голямо предприятие" е "Фесто Прoдакшън" (Festo Production), "Малко и средно предприятие" - "Смарт органик" (Smart Organic), "Социален ангажимент " - "УниКредит Булбанк", "Стартиращо предприятие" - "Пейхоук" (Payhawk).

Сред участниците в церемонията бяха посланикът на Германия Кристоф Айххорн, министърът на туризма Христо Проданов, представители на деловите среди.