През 2016 година ние прогнозирахме, че с голяма степен на вероятност Доналд Тръмп ще победи на президентските избори и това ще има положителен ефект върху цените на акциите. И тази прогноза се потвърди, когато Белия дом започна данъчна реформа и водеше пропазарна политика.

Това пише в свой анализ водещият аналитик на JPMorgan Марко Коланович. Според него обаче, от март 2018 година Тръмп е започнал протекционистична политика, което започва да вреди на пазарите и коренно променя нещата.

"Преди всички мислехме, че президентът няма да започне търговски войни със съюзниците и партньорите си, защото това ще дестабилизира пазарите и ще срути цените на акциите. възможно е той да блъфира и заплашва, но да не предприеме нищо реално. но дори и това удря пазарите, плаши инвеститорите", казва експертът.

Той е изчислил и възможните загуби на стойността на американските акции на база очаквано отрицателно влияние от около 4.5% от политиката на Тръмп и е стигнал до извода, че американските компании ще загубят 1.25 трилиона долара.

"Това прави 2/3 от цялото данъчно стимулиране донесе на страната и компаниите. Губят всички, затова е необходимо да се преосмисли водената в момента политика от Белия дом. но ако пазарите останат още известно време в тревожно състояние, това може да стане необратим процес", казва още Коланович.

Той предупреждава ,че в такъв случай на изборите демократите могат да спечелят мнозинство и да започнат импийчмънт на президента. Така търговските войни на практика могат да го изхвърлят от Белия дом.

"Но ако Тръмп продължи да държи на своето, най-вероятно е да се стигне до рухване на световните фондови пазари", предупреждава още експертът от JPMorgan. Той цитира и колегите си от "Голдмън Сакс", които смятат, че победа в търговската война може да има само сред крах на пазарите.