Главната битка на търговската война между САЩ и Китай очевидно ще е на финансовите пазари. Поне към това сочат събитията от последните дни.

Първо Пекин обяви ,че стартира програма, аналогична на QE-количествено облекчаване, използвано от Европейската централна банка за стимулиране на икономическия растеж.

Това предизвика рязко ускоряване на девалвацията на юана. САЩ отговориха със станалите задължителни напоследък изяви на Доналд Тръмп в Туитър. Той критикува независимия Фед за повишаването на лихвените равнища и обяви, че скъпият долар не носи никаква полза на американската икономика.

Това се оказа достатъчно и доларът започна да губи позиции спрямо останалите световни валути. Ако натискът над американската валута продължи, тя ще продължи да поевтинява.

Днес юанът продължи да поевтинява и сега вече американският фондон пазар не издържа- индексите започнаха да се понижават. Задържа се и голяма волатилност- котировките ту падат, ту отново тръгват нагоре.

Експерти виждат в ситуацията подготовка за сериозно обезценяване на акциите, което вероятно ще се случи следващата седмица. Но през уикенда могат да се случат събития, които отново да променят движението.