За трета поредна седмица от началото на юли храните на едро по стоковите борси и тържищата поевтиняват. След като през втората седмица на настоящия месец (5-9 юли) хранителните продукти на едро поевтиняха с 2.98%, през третата седмица на юли (12-16) цените на храните на едро по борсите и тържищата спаднаха с 1.87%, което означава, че темпът на намаляване на цените се забавя. От началото на юли за 15 дни храните на едро са поевтинели с 4.80%. Това показват седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 16 юли е на ниво от 1.466 пункта, докато на 9 юли е бил на ниво от 1.494 пункта или седмично понижение с 1.87 на сто.

При свръхконкурентен и пренаситен пазар на зеленчуците, съвсем логично е тяхната цена да спада. Затова и трудно може да се очакват резки ценови движения, въпреки поскъпването на горивата и на електроенергията за бизнеса. И както каза преди дни председателят на ДКСБТ Владимир Иванов "пазарът функционира вследствие на взаимодействието между търсенето и предлагането".

По неговите думи, каквито и да са движенията с цените на хранителните стоки, те ще са плавни и в двете посоки с много слаба динамика. "Това показва тенденцията в последните 10 години", обобщи Иванов в интервю за телевизия Bulgaria on Air. Седмичните бюлетини на ДКСБТ отчитат трето поредно седмично поевтиняване на храните на едро по стоковите борси и тържищата.

Тримесечна равносметка

През отминалия месец юни, както и през предишните два месеца, посоката на цените на храните на едро по стоковите борси и тържищата всяка седмица бе различна - две седмици поевтиняваха, две поскъпваха. На стартовата седмица на първия летен месец (31 май - 4 юни) храните по стоковите борси и тържищата не промениха цените си, докато през втората (7 - 11) беше отчетено нарастване с 1.02%. През третата седмица (14 -18) храните поевтиняха с 0.96% и през четвъртата (21 -25 юти) ДКСБТ отчете повишение на цените с 0.71 на сто.

От началото на юни до 15 юли храните по стоковите борси и тържищата са поевтинели с 5.54%, сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Както посочихме и през предишните два месеца (април - май) седмичното поскъпване и поевтиняването се редуваха, но не последователно. Равносметка за май е: две седмици храните на едро са поскъпвали, съответно с 2.92% (3-7 май) и с 0.52% (24-28 май) и две седмици са поевтинявали, съответно с 0.48% (10-14 май) и с 5.73% (17-21 май).

През април е отчетено понижение на цените (19-23 април с минус 0.68% и 12-16 април спад с 0.55%) и две седмици на повишени (5-9 април плюс 0.49% и 26-30 април нарастване с 2.92%).

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 юли тази година), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поевтинели с 6.26%, колкото и от началото на 2021 година.

На годишна база, спрямо 16 юли 2020 година, ИТЦ се е повишил с 4.42% (от 1.404 пункта), сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от 35-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поевтинелите са 17, без промяна в цената са 5 и поскъпналите са 13. Запазва се тенденцията на спад на ценовите разлики от предходните две седмици по области. През третата седмица на юли (12-16) разликата между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ във всички областни центрове, е следната: най-голяма е разликата от 4.60 лева при кравето сирене (от 4.20 лв./кг в Добрич до 8.80 лв./кг в Силистра); 4.39 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.50 лв./кг в Хасково); при каймата смес разликата е 3.80 лева (от 4.00 лв./кг в Кърджали до 7.80 лв./кг във Велико Търново); 2.87 лева е разликата при зрелия фасул (от 1.93 лв./кг в Сливен до 4.80 лв./кг в София); при ориза разликата е 2.21 лева (от 1.60 лв./кг в Сливен до 3.81 лв./кг в Кърджали); 2.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Бургас и Силистра); при слънчогледовото олио разликата е 1.60 лева (от 2.20 лв./литъра в Пловдив до 3.80 лв./литъра в Силистра); 0.65 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.70 лв./кг във Враца до 1.35 лв./кг в София); при захарта разликата е 0.49 лева (от 1.16 лв./кг в Добрич до 1.65 лв./кг в Бургас); 0.10 лева е разликата при яйцата (от 0.13 лв./броя в София до 0.23 лв./броя в Ямбол).

При основните месни, млечни и други хранителни продукти

на седмична база повечето са поевтинели или не са променили цените си, като трендът отново е стеснен, както и в предходната седмица, типично за сезона за тази група хранителни продукти - от минус 1.1% до плюс 1.4 на сто. Най най-много е поeвтинял варено-пушеният салам (-1.1% до 8.70 лв./кг), следван от прясното мляко (-0.6% до 1.74 лв./кг), ориза (-0.4% до 2.26 лв./кг) и зрелия фасул (-0.3% до 3.67 лв./кг). Без промяна в цената са лещата (2.46 лв./кг), яйцата (0.17 лв./броя), пакетчето масло 125 грама (1.93 лв./кг) и малотрайните колбаси (5.20 лв./кг).

Най-много на седмична база е поскъпнало замразеното пиле (+1.4% до 4.23 лв./кг), следвано от брашното тип 500 (+1.0% до 1.03 лв./кг), захарта (+0.7% до 1.38 лв./кг), кравето сирене (+0.6% до 7.03 лв./кг), кашкавалът "Витоша" (+0.5% до 11.15 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.5% до 4.02 лв./кг) и олиото (+0.3% до 3.17 лв./кг).

На годишна база, обаче, спрямо 16 юли 2020 година поскъпналите храни на едро са повече от поевтинелите. Най-много е поскъпнало олиото (+1.11 лв. от 2.06 лв./литъра), следвано от кашкавала "Витоша" (+0.77 лв. от 10.38 лв./кг), кравето сирене (+0.41 лв. от 6.62 лв./кг). Най-много е поевтинял зрелият фасул (-0.15 лв. от 3.82 лв./кг), следван от малотрайните колбаси (-0.14 лв. от 5.34 лв./кг), ориза (-0.11 лв. от 2.37 лв./кг).

При зеленчуците

наблюдаваните от ДКСБТ, както посочихме преобладават поевтинелите, като трендът при тях по това време на годината е доста широк - от минус 19.1% до плюс 4.1 на сто. На седмична база най-много са поевтинели вносните краставици (-19.1% до 1.10 лв./кг), следвани от вносните домати (-15.3% до 1.33 лв./кг), картофите (-8.3% до 0.66 лв./кг), оранжерийните краставици (-3.5% до 1.38 лв./кг), зелето (-2.7% до 0.71 лв./кг) и оранжерийните домати (-0.7% до 1.49 лв./кг). Без промяна в цената е зелената салата (0.76 лв./броя). Поскъпнали са само морковите (+4.1% до 1.01 лв./кг) и зрелият кромид лук (+1.6% до 0.65 лв./кг).

На годишна база, както и при млечните и месните храни, при зеленчуците преобладават поскъпналите. Най-много са нараснали цените на оранжерийните краставици (+0.41 лв. от 0.97 лв./кг), следвани от морковите (+0.17 лв. от 0.84 лв./кг), зелето (+0.12 лв. от 0.59 лв./кг). Поевтинели са доматите от внос (-0.04 лв. от 1.37 лв./кг), оранжерийните домати (-0.03 лв. от 1.52 лв./кг) и зрелия кромид лук (-0.02 лв. от 0.67 лв./кг.

При плодовете

на седмична база всички наблюдавани от ДКСБТ плодове са поевтинели, като тук трендът се е свил значително - от 6.9% до минус 2.9 на сто. Най-много са спаднали цените на кайсиите (-6.9% до 2.28 лв./кг), следвани от лимоните (-6.0% до 2.04 лв./кг), ябълките (-5.0% до 1.52 лв./кг), прасковите (-3.7% до 2.08 лв./кг) и бананите (-2.9% до 2.03 лв./кг).

И на годишна база всички наблюдавани от ДКСБТ плодове са поевтинели, като най-много е спаднала цената на лимоните (-0.77 лв. от 2.04 лв./кг), ябълките (-0.51 лв. от 2.03 лв./кг) и бананите (-0.02 лв. от 2.05 лв./кг).

3e-news.net