Сривът в туризма: огромни загуби, бягство към конкуренти, лоши прогнози

Външните пазари "изчезнаха", вътрешният туризъм се оказа спасителен пояс, но и огромно предизвикателство, смятат експертите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бягство към конкуренти??? Че какво по-нормално за една пазарна икономика към която толкова много се стремим?

В моя случай туризмът, в направлението "хранене и поене" загуби 100% спрямо миналата. В знак на личен протест срещу абсолютно ненужното и неадекватно сваляне на ДДС -то, кракът ми не е стъпвал в какъвто и да е вид кръчма, респективно - 1 стотинка не съм похарчил по тези "туристически" обекти.

А гърците бяха по зле от нас но мислеха бизнесменски, не като Радев, и Иво Христов който през май заедно ссъс Слави наричаше глупаци хората носещи маски и оргазнизираха струпвания на хора. Всички заевени почивки за България бяха пренасочени към Гърция и Турция въпреки, че ние бяхме с по-малко болни най-вероятно през целия сезон. Гърци и турци подведоха с данни, ч но демонстрираха дисцплинираност за да се вържат повече хора и проявиха отговрност към икономиката си държавата си , а нашите държавници в стил Радев, Иво Христов , създоха условия за смачакване на бизнес и икономика , но считат себе си за спасението на държавата. Мая Манолово крещеше как морето ни е било лайняно, е това са хора считащи се за интелектуалци...

Постепенно ще загасне това недоразумение бетономорие. Цели комплекси ще прилипат на Припят.

"Плачат" само тези, които чакаха пияндетата англичани и руснаците. Вместо да се замислят защо БГ туриста изобщо не им обръща внимание. Така ще е . Дано да фалират по-скоро, че да изчезне и бетона от красивото ни крайбрежие. На юг беше пълно и ще е пълно и в следващте години. Никой не иска "бетон" и пиянски истории. Ако таргета на нашите курорти не се промени към нормални и платежоспособни клиенти то няма да го бъде. Алкохолните турове трябва да бъдат изкоренени от действителноста. Не искам и да помисля за "курорт" насочен към алкохолни турове и нископлатежни клиенти от Русия или от където и да е било.

Нещо не схванах логиката на ценообразуване в туризма това лято, в България. Офертата за почивка, която ми предложиха, на същото място като миналата година, беше 26-27% по-скъпа. И това, при положение, че сега не всички т.нар. "екстри" се предлагаха, не че е нещо, без което не може. Цените на съпътстващи услуги, като паркинг, да речем, също бяха повишени с около 30%, а имаше и нови такива, като заплащане на Wi-fi и т.н. Да не забравяме и, че вече ДДС бе намален. Аха да реша да почивам повече по родното Черноморие и с този тарикатлък и "бизнес" модел ме отказаха.

Ватните руснаци не ги щем.Да си харчат евтините рубли при Ердоган и в Гърция. В България работим само с твърда западна валута

бях в Гърция в началото на юли. голям кеф. ако догодина няма карантина пак ще отида. чисто, приятно, малко българи, няма цигани...супер. с кеф да си изхарчиш парите.

Нещастници ненаяли се....българският турист им спаси жалкия сезон и пак недоволни от него....труден бил, културно неграмотен и почивал само няколко дни....боклуци неблагодарни!!! Иначе ходих няколко пъти до Созопол (не бях ходил повече от 10 години) и всичко беше пълно юли и август....та не знам какво плачат и реват....на плажа чадърите напълно заети, в града кола не можеш да паркираш посмъртно, а по заваденията фул с народ....какво искат повече не знам....

Наливай още бетон, нещата ще потръгнат! Момент да погледна колко хотели са дадени на ИЧС.

ЧСИ

Стига мрънкахте и ревахте бе! да не сте единстнения отрасъл засегнат от кризата! Ама така е, като сте научени само да получавате, прибирайки от чуждия труд! Мръсни долни мързеливци!!!!

Не им разрешаваха да напуснат страната, карантина тук, карантина там, самолетите не летят, автобусите не пътуват. Тази година руснаците никъде не летуваха. За 15 дни някакви се добраха до Турция и после и там ги отказаха. Туризмът пострада много в цял свят. Ако бяхме само ние да си търсим вината тук, но не сме.

Да ядат дървото нещастници. Хотелиери :Д Смръдливи дебели 90десетарски мутри. Един от последните сектори заедно с енергетиката където такива виреят. Скоро ще си заминат и белким БГ заприлича малко на нормален капитализъм.

Идеално! Тъкмо нашите "хотелиери" ще се научат да предлагат качество :) Преди години изгониха пресонала с идиотските си идеи, сега и туристите. Никой, който е бил част от тази индустрия не е изненадан от развоя на събитията( с изключение на хотелиерите).

SirBob

Въпреки че има какво да се подобри в сферата на обслужването, България си остава едно прекрасно място за лятна морска почивка! И този сезон го доказа - лично като турист мога да потвърдя, че август месец в Поморие нямаше свободна маса в ресторантите вечер. Пълно с народ! Така че тези, които само хвалят Гърция и отричат всичко родно могат спокойно да си ходят там - на никого няма да липсват, а и за любителите на родното ще е по-спокойно и приятно!

Сезонът беше 10 дни. На някои места 15. В Поморие зимата започва септември и свършва юни месец.

SirBob

Не знам каква зима започва в Поморие при положение, че около 6-ти септември пак беше пълно. И не, сезонът не беше 10 дни - аз бях там и в началото на юли, и в средата на август.

Знаете ли ,че в ресторант в Синеморец през август за повече пари получавате по малко отколкото във Валти на Халкидики-нещастници.

Не знам, но приемам твърдението ти за вярно. Тази година заради коронавируса пропуснах морето, но се надявам, догодина пак да съм в Гърция. Що се отнася до нашето море - ако ми платят достатъчно добре, може да отида. Под "достатъчно добре" разбирам наистина достатъчно добре.

SirBob

Кой да ти плати???!!! И в качеството на какъв??!!?? Ей, много простотия.

все пак туристи от Русия имаше. Догодина ще са точно нула. Когато започнаха протестите, Херо посети БиБи и ми каза, "държим те, ако изгониш руски дипломати". Той я помоли за отсрочка до края на сезона.

тая година се излъгах за първи път от години да ида на 'родното', догодина ще ми ядете ...