През първите шест месеца на годината пазарите отново показаха доста променлив характер. Какво ще се случи до края на 2018 година, вероятно ще бъде определено от шест ключови събития, очаквани от света с интерес.

Те са свързани с геополитиката и напрежението в света, а това се отрази негативно на пазарите. Опасността от световен ядрен конфликт остава, войната в Сирия продължава, а Иран отново е под санкции, засега само на САЩ, но намесата на ЕС изглежда също много вероятно.

Всичко това кара инвеститори и консултанти да следят напрегнато какво се случва и какво ще се случи, за да се опитат да предвидят потенциалните рискове от очакваните важни събития.

8 юни. Срещата Г-7. Лидерите на най-силните световни икономики ще обсъдят как да помогнат за увеличаване и стабилизиране на средната класа в своите държави, какво да направят още срещу глобалното затопляне и как да стигнат до мир в Украйна, Сирия и Близкия Изток като цяло.

12 юни. Заседание на Фед. На последното си събиране през май Федералният резерв задържа повишението на лихвените равнища заради опасенията от висока инфлация, но този път това едва ли ще се случи. Прогнозите са да има повишаване на лихвите в САЩ и сега, и на следващото заседание в края на септември.

12 юни. Среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Събитието се насрочваше, отлагаше, пак насрочваше и изглежда най-накрая ще се състои. Ще се обсъжда ядреното разоръжаване на Северна Корея и регулиране на ситуацията на Корейския полуостров.

1 юли. Избори в Мексико. Президентът Пеня Нието слиза от политическата сцена. Кандидатът на популистката партия "Морена" Андрес Лопес Обрадор обещава да се опълчи на Тръмп в идеите му за Мексико и мигрантите. Ако той спечели, големи американски компании, вложили в Мексико значителни средства, могат да се окажат под натиск.

18 октомври. Важни преговори по Брекзит. Тогава ще бъдат разгледани най-трудните и нерешени досега въпроси около излизането на Великобритания от ЕС- свободната търговия след раздялата с Брюксел, ирландската граница и плащанията, които Лондон ще направи за последно в общата хазна на ЕС.

6 ноември. Избори за Конгрес на САЩ. Това е референдум за политиката на президента Доналд Тръмп. сегашната политическа картина в страната може да се измени коренно.Ако демократите спечелят мнозинство в Сената и в Палатата на представителите, цялата данъчна и икономическа политика на президента може да бъде оспорена и замразена.