Чрез изграждането на АЕЦ "Белене" страната ни ще може да се справи с регулирането на системата при очакваното по-голямо количество нови ВЕИ проекти, които ще бъдат присъединени към нея. Това заяви изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на онлайн кръгла маса на тема: "Бъдещето на ядрената енергетика в България", организирана от Българския атомен форум Булатом и интернет портала 3eNews.

Той прогнозира, че бъдещият електроенергиен микс на Европа ще бъде съставен основно от ядрената енергетика и ВЕИ централи. "Аз заради това подкрепям ядрената енергетика да е част от зелената сделка", добави Цачев.

В ЕСО към момента са подадени заявления за разглеждане и присъединяване на около 4000 мвт нови ВЕИ мощности, отбеляза той. "Тези мощности не отговарят на потреблението на страната ни. България има потенциал за тази енергия, но благодарение на енергийната си свързаност тази енергия от ВЕИ ще бъде насочена там, където е необходимо", обясни експертът и добави, че произведената зелена енергия няма да се потребява само у нас.


Какво още казва Ангелин Цачев за бъдещия енергиен пазар - в 3е-news.net


"Не сме изолиран пазар, а част от европейския електроенергиен пазар и цялата енергия от ВЕИ и ядрени мощности ще си намери мястото именно на европейския пазар", смята Цачев

Той очаква в следващите пет-шест месеца да има пазарно обединение не само на българо-гръцката, но и на румънската граница, а това ще облекчи работата на търговските участници. Така България вече ще се разглежда като реален участник от общия единен пазар и произведената енергия няма да се консумира само в страната ни.

По данни на ЕСО само в нашия регион в следващите години ще излязат от експлоатация 15 хил. мвт инсталирани мощности от въглищни централи. Само у нас спрените мощности ще бъдат за 4 хиляди мвт. "Тези базови мощности не могат да се заместват само от ВЕИ централи и всяка ядрена мощност има място в енергийния микс на Европа", категоричен е Цачев.