Няма манипулации при търговията на ток на борсата, а по-високите цени в някои от дните през последните седмици се дължат по-скоро на липсата достатъчно опит на част от търговските участници. Това каза по БНР изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

Анализът, който са направили, показва, че през същия период има поскъпване и на европейските пазари. У нас пък един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов годишен ремонт. Част от търговците са имали дългосрочни договори за доставка на ток от централата, които са изтекли в средата на септември. Това ги е накарало да купуват и продават електроенергията по по-високи цени, каквито са цените на електроенергията при краткосрочните сделки, обясни Константинов.

"Правилно или не това поведение не е опит за манипулация. То по-скоро е на определени търговски участници да заместят електрическата енергия и да попълнят тази празнота в периода на доставка под двустранните си договори. Повечето търговски участници нямат голям опит в борсовата търговия с електрическа енергия и може би затова се получава недотам добро предвиждане какво ще стане, когато по средата на месеца поради планов годишен ремонт са прекратят определени доставки", обясни директорът на борсата.