Русия заслужава възхищение за усилията, които прави, за да предотврати рязкото поскъпване на петрола на световните пазари. Това каза министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, цитиран от "Ройтерс".

Пери проведе преговори с руския си колега Александър Новак и съобщи, че руската страна е взела решение да увеличи добивите на петрол заедно със Саудитска Арабия. Това няма да позволи скок на цените на световните пазари.

Посещението на Рик Пери в Русия е с цел да обедини усилията на страните-производителки на петрол с цел запазване на нивата на цените. Той вече оцени разговорите си с Новак като "конструктивни".

Според Новак, Русия ще извади на пазара допълнително 300 000 барела ежедневен добив, като задейства своите неизползвани в момента мощности.

Администрацията на президента Доналд Тръмп проведе преговори със същата цел - увеличаване на добивите на петрол и с арабските държави, членове на ОПЕК, и поиска те да произведат допълнително по 1 милион барела на денонощие.

Тръмп иска понижение на петролните цени, за да има шанс на изборите в САЩ през ноември, когато една победа на демократите в битката за двете камари на американския Конгрес може да се окаже много неприятна за него.

Затова целта му е петролът да слезе до 50-60 долара за барел, което ще позволи понижаване цената на горивата в САЩ.