"Съединените щати продължават да се противопоставят на Северен поток 2 и на втората тръба на "Турски поток" (за европейска доставка - б.р.). Ние смятаме, че "Северен поток 2" и втората тръба на "Турски поток" не допринасят с нищо за постигането на европейските цели за енергийна сигурност и ще предоставят на Русия още един инструмент за политическо и икономическо изнудване на европейските страни и особено на Украйна. Русия разбира, че тези проекти разделят Европа и използва това в своя полза."

Това е отговорът на Държавния департамент на САЩ, даден на гръцкия информационен сайт Hellas Journal, който попитал: "Президентите на Турция и на Русия откриха официално газопровода "Турски поток", който ще пренася руски природен газ към Южна Европа през Турция. Как коментирате това развитие?", предаде БТА.

В изявлението си говорител на американското външно ведомство обвини замесените страни, сред които водеща роля има Турция, че с участието си в газопровода играят играта на Москва, която чрез "Северен поток 2" и "Турски поток" се опитва да раздели Европа.

Както стана известно, в изявление пред Българското национално радио от вчера третият по ранг в Държавния департамент, заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл каза, че "Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. По думите му ""Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия".

Припомняме също така, че преди време Гърция настояваше (при правителството на Алексис Ципрас) втората тръба на "Турски поток" да премине през нейна територия. "Газпром" и Москва обаче се спряха на България.

Каква алтернатива чертае Атина

Раздразнението на САЩ от изграждането на "Турски поток" укрепва позицията на Гърция за изграждането на Източносредиземноморския газопровод (EastMed), коментира гръцката телевизия Скай.

Проектът за газопровод, който да пренася газ от находищата в Източното Средиземноморие към Европа, намалява енергийната зависимост на Европа от Москва. Тристранното споразумение за Източносредиземноморския газопровод беше подписано на 2 януари от Гърция, Кипър и Израел в Атина. САЩ приветстваха проекта.

Дългият 1872 км газопровод трябва да позволи доставянето на девет до 11 милиарда кубични метра природен газ от офшорни находища в Източното Средиземноморие през Гърция към Италия. Очаква се строителството на газопровода да продължи около седем години и да струва около седем милиарда долара.

Междувременно атинският всекидневник "Катимерини" съобщи за получени данни за голямо находище на природен газ край остров Крит. Според вестника проучванията на Гръцката компания за управление на ресурсите от въглеводороди съществуват окуражителни признаци за сериозни залежи както в Йонийско море, така и южно от Крит. Компанията съобщава, че проучвания в неизследвани досега зони в морето южно от Крит са установили геологически структури, които приличат на онези на големите находища Зор край Египет и Левиатан край Израел.