Правителството на САЩ обяви, че ще задържи целия внос на захар и свързани продукти, произведени в Доминиканската република от "Сентрал Романа Корпорейшън" (Central Romana Corporation) заради обвинения, че използва принудителен труд, съобщава Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Разследване на митническата и гранична охрана на САЩ е установило, че компанията е изолирала работници, удържала е заплати, насърчавала е злоупотреби с условията на труд и живот и е настоявала за прекомерен извънреден труд, се казва в съобщение на агенцията.

"Производители като "Сентрал Романа", които не спазват нашите закони, ще понесат последствия, докато изкореняваме тези нехуманни практики от веригите за доставки в САЩ", заяви Ан-Мари Хайсмит от Службата по търговия на митническата и гранична охрана на САЩ.

"Сентрал Романа" заяви в писмен отговор до Асошиейтед прес, че е приела новината за забраната за внос с "голямо учудване". "През последните десетилетия ние инвестирахме милиони долари, за да подобрим условията на труд и живот на нашите служители в селскостопанските райони, като гарантираме достойни заплати и увеличени обезщетения, семинари за обучение и образование, както и обучение по човешки права и задължения на нашите работници", се казва в него.

"Сентрал Романа", която отдавна е изправена пред подобни обвинения, е най-големият производител на захар в Доминиканската република. Захарната индустрия на страната изнася ежегодно в САЩ стоки на стойност над 100 милиона долара.

Съобщението беше приветствано от активисти, които отдавна осъждат отношението към десетки хиляди работници, повечето мигранти от Хаити или техни потомци, които живеят и работят при лоши условия в обширните полета със захарна тръстика.

"Това е необходимо, за да се подобри тяхното положение. Молим за подобрения от десетилетия", коментира Руди Джоузеф, активист за трудови права в Доминиканската република, в телефонно интервю. Той отбеляза, че най-малко 6000 работници искат пенсии, за които са платили вноски, но те са били спрени от президента на Доминиканската република Луис Абинадер.

Работниците са организирали няколко протеста тази година, за да настояват за постоянно пребиваване, след като са работили десетилетия в Доминиканската република. Вместо това властите в страната, ръководена от Абиданер, репресират хаитянските мигранти, за което са подложени на остри международни критики.

"Сентрал Романа" е произвела близо 400 000 тона (363 000 метрични тона) захар в периода на прибиране на реколтата, който приключи миналата година след смилането на повече от 3,4 милиона тона (3 милиона метрични тона) тръстика, според компанията.

Съобщението идва, след като Министерството на труда на САЩ през септември постави захарната тръстика от Доминиканската република в списъка си със стоки, произведени от деца или чрез принудителен труд. Държавният департамент на САЩ също цитира Доминиканската република в доклада си за трафика на хора.

Група законодатели от САЩ, които са посетили страната, излязоха с изявление през юли, в което се казва, че работниците живеят "при тежки и нестандартни условия" и че "някои от тях споделят, че са били инструктирани да мълчат и да не говорят с никого за условията си на труд".

Делегацията на Конгреса отбеляза също, че "Сентрал Романа" е започнала да прави подобрения, но "въпреки това културата на страх изглежда прониква в индустрията, където ръководители на компании, въоръжена охрана и служители от непредставителен синдикат наблюдават работниците както на полето, така и в селищата".