Съединените щати вече няма да третират Русия като страна с пазарна икономика и ще отменят статута, предоставен преди две десетилетия, който ограничаваше изчисляването на антидъмпинговите мита върху руските стоки, съобщи Ройтерс.

Министерството на търговията на САЩ заяви, че анализът му е показал, че "широкото" участие на правителството в руската икономика е довело до изкривяване на цените и разходите, което според него не отразява точно дали руските дружества определят справедливо цените на вноса в САЩ.

"Това решение дава възможност на Съединените щати да приложат цялата сила на антидъмпинговото законодателство на САЩ, за да се справят с изкривяванията на пазара, причинени от нарастващата намеса на руското правителство в тяхната икономика", се казва в изявление на Министерството на търговията.

Вашингтон предостави на Русия статут на пазарна икономика през 2002 г., което беше съществена стъпка за приемането на Русия в Световната търговска организация (СТО) през 2012 г.

Миналата година Американската търговска камара в Русия заяви, че Москва ще може да оспори всяко решение на САЩ да лиши Русия от статута ѝ на пазарна икономика в СТО.

Отношенията на Москва със Запада обаче рязко се влошиха след инвазията на Русия в Украйна.

Съединените щати, заедно с други западни държави, наложиха широки санкции, целящи да отрежат Русия от икономиката, след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари в рамките на така наречената "специална военна операция", припомня Ройтерс.

Руското външно министерство изключи възможността страната да се оттегли от СТО. Според Дмитрий Биричевски, директор на отдела за икономическо сътрудничество на министерството, подобен ход няма да донесе "никакви дивиденти" на руската икономика и ще бъде "подарък за неприятелите".