След 4 ноември закупуването на ирански петрол ще се приема за нарушение на икономическите санкции, които САЩ въведоха срещу Техеран. Това заяви в интервю за телевизионния канал Скай нюз Арабия държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, който днес пристигна в ОАЕ, предаде ТАСС.

"Забраната за закупуване на ирански петрол ще влезе в сила на 4 ноември, след което износът от Ислямска република Иран ще се приема за нарушение на санкциите, въведени от САЩ срещу Иран", каза Помпейо.

Ще работим за това международната общност да се придържа към нашите санкции, допълни той.

Държавният секретар на САЩ подчерта, че Вашингтон ще направи така, че да гарантира спазването на тези ограничения от другите страни.

Екстериториалните санкции на САЩ ще започнат да се въвеждат на няколко етапа още през лятото и съвсем непосредствено ще засегнат чуждестранните компании в Иран. По-рано Държавният департамент поясни, че първата част от ограниченията ще бъде възстановена на 6 август и те ще обхванат автомобилостроителния сектор на Иран и търговията със злато. Останалите санкции ще влязат в сила на 4 ноември и ще засегнат енергийния отрасъл на страната. Вашингтон открито заявява, че целта е доходите на Техеран от продажба на петрол да бъдат съкратени "до нула".