САЩ и Европейският съюз подготвят споразумение за въвеждането на нови вносни мита, насочени срещу свръхпроизводство на стомана в Китай и други страни, съобщи Блумбърг, цитирана от БТА.

Новите тарифи ще бъдат насочени предимно към вноса на стомана от Китай, която се предлага на по-ниски цени благодарение на редица "непазарни практики". Обхватът на търговските мерки и размерът на новите мита, както и другите страни, към които може да бъдат приложени, все още се обсъждат. Това посочват източници на Блумбърг, запознати с преговорите между Вашингтон и Брюксел.

Разговорите между САЩ и ЕС за новите вносни мита са част от преговорите за постигане на "Глобално споразумение за устойчиви търговски практики по отношение на стоманата и алуминия", които двете страни водят от 2021 г. насам, посочва Блумбърг.

През 2018 г. администрацията на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана (25 на сто) и алуминий (10 на сто) от страните от Евросъюза. Подобна мярка беше приложена спрямо Китай и редица други страни.

През 2021 г. администрацията на настоящия американски президент Джо Байдън постигна споразумение с ЕС за прекратяване на търговския спор между двете страни, при което беше разрешен безмитен внос в САЩ на "ограничени количества" стомана и алуминий, произведени в Евросъюза.

Вносните мита, въведени от САЩ спрямо Китай, останаха в сила, отбелязва Ройтерс.