Техниките за инвитро редактиране на растителни гени, които се използват конвенционално и имат дълго досие за безопасност, са изключени от законите на ЕС, ограничаващи използването на генетично модифицирани организми (ГМО), реши Съда на Европейския съюз, цитиран от Ройтерс и БТА.

Дългогодишната сага започна през 2015 г., когато група френски земеделски асоциации отнесоха жалбата си до френски съд, заявявайки, че сортовете растения, получени чрез мутагенеза, не трябва да бъдат освободени от правилата за ГМО съгласно френското законодателство.

Впоследствие френският съд потърси съвет от базирания в Люксембург съд.

"Организмите, получени чрез прилагане инвитро на техника/метод на мутагенеза, който конвенционално е бил използван в редица приложения инвиво и има дълга история на безопасност по отношение на тези приложения, са изключени от обхвата на тази директива", каза Съдът на ЕС.

Техниката за редактиране на ген инвитро означава, че мутагенните агенти се прилагат върху растителни клетки и цялото растение след това се възстановява изкуствено, докато инвиво мутагенните агенти се прилагат върху цялото растение или растителни части.

Еколози, групи против ГМО и фермери казаха, че разрешаването на редактиране на гени ще постави началото на нова ера на "ГМО 2.0" през задната врата.

Биоиндустрията обаче твърди, че генното редактиране може да доведе до по-издръжливи и по-хранителни култури, както и да предложи на фармацевтичните компании нови начини за борба с човешките болести.