Аржентина стана първата в света страна, одобрила отглеждането и консумирането на генетично модифицирана пшеница, обяви снощи аржентинското министерството на селското стопанство, цитирано от Франс прес.

Научната комисия към министерството посочи в съобщение, че е одобрило устойчив на сушата сорт пшеница в Аржентина, която е четвъртият по големина износител на тази култура.

Това е първата в света зелена светлина за генномодифицирана пшеница, издръжлива на суша, отбелязва Националната комисия за наука и технологии.

Експертите обаче изразяват безпокойство, свързано с отглеждането и продажбата на такава пшеница. Потребителите, например, се притесняват от ефекта й върху здравето и околната среда.

Комисията уточнява, че ГМО пшеницата ще трябва да бъде одобрена от Бразилия, най-големия експортен пазар на Аржентина, за да може тази култура да бъде рентабилна.

Около 45 процента от износа на аржентинска пшеница през 2019 година са били за Бразилия. Други ключови пазари са Индонезия, Чили и Кения.

Устойчивата на суша пшеница Ейч Би 4 (HB4) е разработена от аржентинската биотехнологична компания Биосерес (Bioceres) в сътрудничество с Националния университет и Националната комисия за наука и технологии.