Турция и Русия се споразумяха за намаляване на цената на вече доставен и платен руски газ в периода 2015-2016 година, съобщи пресслужбата на "Газпром". Новината първо бе съобщена от турския президент Реджеп Ердоган на митинг по повод предстоящите избори в страната.

"Ние поискахме намаляване на цената на купения от нас руски природен газ през 2015 и 2016 година с 10.25%. Вече имаме постигнато споразумение и разликата при приетата нова цена- 1 милиард долара-ще ни бъде върната от Русия", каза Ердоган.

Едва след това споразумение Анкара се съгласи да подпише разрешение за преминаването на втората тръба на газопровода "Турски поток" през нейна територия. Точно тази втора тръба трябва да достави природен газ за Европа, като окончателния маршрут-през България или през Гърция-все още не е определен.

"Газпром" на практика се оказа заложник на турската страна, след като бе положил втората тръба на хиляда километра по дъното на Черно море, а нямаше вариант за излизане на сушата, коментират експерти.

"Втората тръба на газопровода ще ни носи загуби и в бъдеще, тъй като заради нея и в момента Реусия доставя на Турция природен газ със значителна отстъпка от цената", каза партньорът на "Русенергия" Михаил Крутинин, цитиран от "Финанс".