Русия е поканила България за предоговаряне цените на природния газ, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. Това стана възможно, след като Брюксел започна антимонополно дело заради завишените цени, по които "Газпром" продава синьо гориво на осем държави в Европейския съюз, сред които и България, съобщи БНТ.

За да избегне тежки глоби и съдебни такси, руската държавна компания сключи споразумение с Еврокомисията, според което се отказва от забраната за препродажба на руски газ към трети страни и се съгласява да предоговори и цените със засегнатите държави.

"След като в официалния вестник на ЕС беше публикувано решението на ЕК по антимонополното дело срещу "Газпром", изтекоха десетте седмици, това е срокът, в който "Газпром" трябваше да покани страните, засегнати от решението. По информация, която официално ми беше подадена от Брюксел, очаквам започване на преговори, които да доведат до по-добри условия за България в рамките на договора за доставка на природен газ от "Газпром". Какви ще бъдат резултатите от тези преговори, зависи вече от тяхното провеждане", каза Иван Иванов.