Предприятието Роскосмос е разработило проект на перспективна слънчева космическа електроцентрала, която ще пренася слънчева енергия от космоса за трудно достъпните райони на Земята, или на други космически апарати, се казва в публикация на "Российские космические системы"(РКС).

"Експертите от холдинга Российские космические системы" завършиха работата по проекта на перспективна слънчева космическа електроцентрала. Разработката ще осигурява редовно снабдяване с алтернативна електроенергия за трудно достъпните островни, планински и северни райони на Земята, независимо от метеорологичните условия и времето на деня, а също така ще позволи предаването на енергия на други космически апарати - за планирано презареждане и в случаи на аварийни ситуации", се казва в публикацията.

Комплексът на космическата електроцентрала ще се състои от два сегмента - космическа и наземна части. В космоса ще се намира предаващият модул: безпилотен космически кораб с площ от 70 квадратни метра, който ще акумулира енергията от Слънцето и ще го пренася на Земята. На повърхността ще бъде разположен приемен модул: система от наземни мобилни антени, които получават слънчева енергия от космически кораб чрез лазерен канал, ще я трансформират и разпределят.

Космическата електроцентрала ще бъде снабдена с устройство за управление, което дава възможност за балансирано разпределение на енергията, както и буфер за натрупване на излишната слънчева енергия. Предполага се, че такива космически електроцентрали ще има в слънчево-синхронни орбити с наклон от 82, 90 и 98 градуса.

3e-news.net