Храните по стоковите тържища поскъпнаха за шеста поредна работна седмица (29 ноември -3 декември), но значително по-съществено в сравнение с предходната. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 3 декември е на ниво от 1.720 пункта, спрямо 1.694 пункта на 26 ноември или седмично поскъпване с 5.26%.

Подобен ръст на ИТЦ до 1.721 пункта е отчетен на 23 април 2010 година, сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ, което означава, че е достигнат близо 10 и половина годишен рекорд на поскъпване на храните на едро.

През ноември и октомври ДКСБТ отчете: повишение, съответно с 0.06% (22-26 ноември), с 2.48% (15-19 ноември), с 0.96% (8-12 ноември), с 0.90% (1-5 ноември), с 1.16% (25-29 октомври), без промяна в цените (18-22 октомври); спад с 0.18% (11-15 октомври) и понижение с 1.03% (4-8 октомври).

От края на юли до края септември, в продължение на 11 поредни седмици храните на едро постоянна се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на хранителните продукти не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване.

Месечните равносметки

От началото на ноември до 3 декември, за пет поредни седмици, цените на едро са поскъпнали с 4.18 на сто.

В предишните месеци цените по тържищата се повишават с различен темп на нарастване, но имаше и месеци със среден спад. През миналия октомври поевтиняването беше незначително, само с 0.06 на сто, през септември цените на едро се повишиха средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.65%, за юли равносметката отново е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 3 декември 2021 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 9.97%, колкото и от началото на настоящата година. На годишна база, спрямо 3 декември 2020 година, ИТЦ се е повишил с 11.83% (от 1.538 пункта), сочат обобщените данни от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 25 са поскъпнали, 6 са поевтинели и 3 са без промяна в цената.

За отбелязване е, че и през отминалата работна седмица (29 ноември - 3 декември) ценовите разлики на храните на едро по области продължават да се увеличават, след като през октомври и в началото на ноември се наблюдаваше постоянно намаляване на ценовата ножица за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.

Най-голяма е разликата от 5.88 лева при кашкавала "Витоша" (от 9.12 лв./кг в Русе до 15.00 лв./кг в Благоевград), 5.68 лева е разликата при кравето сирене (от 4.77 лв./кг в Добрич до 10.45 лв./кг в Благоевград), при каймата смес разликата е 3.60 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг в Плевен), 2.55 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.00 лв./кг в Силистра), при зрелия фасул разликата е 2.50 лева (от 2.30 лв./кг в Хасково до 4.80 лв./кг в Ямбол), 1.50 лева е разликата при ориза (от 1.70 лв./кг в Русе до 3.20 лв./кг в София), при слънчогледовото олио разликата е 1.43 лева (от 2.70 лв./литъра в София до 4.13 лв./литъра в Силистра), 0.97 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.65 лв./кг в Бургас), при захарта разликата е 0.80 лева (от 1.20 лв./кг в Силистра до 2.00 лв./кг в Бургас), 0.10 лева е разликата при яйцата (от 0.18 лв./броя във Варна до 0.28 лв./броя в Силистра и София).

При основните месни, млечни и други храни

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 15, поевтинелите са 2 и без промяна в цената са 3, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 3.4% до плюс 3.4%.

Най-много са поскъпнали пилешките кренвирши (+3.4% до 4.55 лв./кг), следвани от кашкавала "Витоша" (+3.1% до 12.42 лв./кг), прясното мляко с масленост над 3% (+3.1% до 1.98 лв./литъра), зрелия фасул (+2.8% до 4.02 лв./кг), брашното тип 500 (+2.7% до 1.15 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+2.0% до 2.09 лв./кг), кравето сирене (+1.8% до 7.87 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.1% до 6.04 лв./кг), трайния варенопушен салам (+0.7%), лещата (+0.6% до 3.29 лв./кг) и слънчогледовото олио (+0.3% до 3.59 лв./литъра)

Без промяна в цената е захарта (1.62 лв./кг) и яйцата (0.22 лв./броя). Поевтинели са оризът (-3.4% до 2.25 лв./кг) и замразеното пиле (-1.3% до 4.53 лв./кг).

На годишна база, спрямо 3 декември 2020 година, поскъпнали са почти всички месни, млечни и други храни, с изключение на ориза, който е поевтинял с 0.15 лева от 2.40 лв./кг. Най-много се е повишила цената на кашкавала "Витоша" (+1.47 лева от 10.95 лв./кг), следван от слънчогледовото олио (+0.95 лева от 2.64 лв./литъра), лещата (+0.86 лева от 2.43 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунка (+0.79 лева от 5.25 лв./кг), кравето сирене (+0.72 лева от 7.15 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.71 лева от 3.84 лв./кг).

При зеленчуците

на седмична база също преобладават поскъпналите, като за тази група храни трендът е доста широк - от минус 4.7% до плюс 32.4 на сто. Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+32.4% до 3.15 лв./кг), следвани от червения пипер (+14.6% до 2.12 лв./кг), зрелия кромид лук (+10.0% до 0.88 лв./кг), морковите (+4.3% до 0.97 лв./кг), доматите от внос (+4.1% до 2.02 лв./кг), зелето (+4.0% до 1.05 лв./кг), картофите (+3.6% до 0.87 лв./кг) и зеления пипер (+1.7% до 1.76 лв./кг).

Поевтинели са само оранжерийните домати (-4.7% до 2.04 лв./кг).

И на годишна база повечето зеленчуци са поскъпнали, единствени оранжерийните домати са поевтинели с 0.48 лева от 2.52 лв./кг. Най-голяма е разликата в цената на оранжерийните краставици (+0.96 лева от 2.19 лв./кг), следвани от зелето (+0.44 лева от 0.61 лв./кг), морковите (+0.24 лева от 0.73 лв./кг), доматите от внос (+0.22 лева от 1.80 лв./кг), картофите (+0.21 лева от 0.66 лв./кг), зрелия кромид лук (+0.13 лева от 0.75 лв./кг) и червения пипер (+0.06 лева от 2.06 лв./кг).

При плодовете

наблюдаваните от ДКСБТ, повечето са поевтинелите, като трендът при тях по това време на годината също е широк - от минус 8.2% до плюс 15.0 на сто. Най-много са спаднали цените на мандарините (-8.2% до 1.90 лв./кг), следвани от портокалите (-5.5% до 1.72 лв./кг) и лимоните (-2.0% до 1.92 лв./кг), а са поскъпнали ябълките (+15.0% до 1.38 лв./кг) и бананите (+0.5% до 2.21 лв./кг).

На годишна база, обаче, всички са поскъпналите, като най-голямо е повишението при бананите (+0.28 лева от 1.93 лв./кг) и мандарините (+0.28 лева от 1.62 лв./кг), следвани от лимоните (+0.18 лева от 1.74 лв./кг), ябълките (+0.17 лева от 1.21 лв./кг) и портокалите (+0.11 лева от 1.61 лв./кг).

3e-news.net