Недостигът на работна сила в Германия продължава да нараства, като броят на свободните позиции е достигнал два милиона в страната, която се сблъсква със застаряващо население. Това се посочва в проучване, публикувано днес от работодателска организация и цитирано от Франс прес и БТА.

"В Германия има два милиона свободни работни места, което води до загуба от 100 милиарда евро от създадена стойност", заяви на пресконференция Ахим Деркс, председател на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK), която е осъществила проучването.

След като анкетира 22 000 германски компании, организацията потвърди, че "половината" от тях изпитват трудности да попълнят свободните си работни места. Това е "рекорд", според асоциацията.

Германия от години се сблъсква с недостиг на работна сила заради застаряването на населението в ключови сектори като промишлеността, здравеопазването, хотелско-ресторантьорския отрасъл и строителството.

Понастоящем около 58 на сто от компаниите в промишления сектор се оплакват от липса на работна сила, отчита работодателската организация. Засегнати са емблематични сектори за германската икономическа сила като машиностроенето (67 на сто) и автомобилостроенето (65 на сто).

"Квалифицираната работна сила е особено търсена", отбелязва Асоциацията на германските индустриално-търговски камари.

"Енергийната криза и сътресенията по веригите за доставки не са единствените рискови фактори за деиндустриализация на Германия, към тях се добавят и проблемите с наемането на персонал", обобщи Деркс.

Работодателската организация цитира сред възможностите за разрешаване на проблема "по-добрия баланс между личния и професионалния живот" на служителите, "по-значителното участие на възрастните хора на пазара на труда" и "намаляването на бюрокрацията".

Асоциацията на германските индустриално-търговски камари призова "да се улесни имиграцията на работна сила" и обучението на чужденци, най-вече украинци, които са пристигнали неотдавна на територията на страната.

Германското правителство вече изрази желание да улесни визовата си политика, за да привлече чуждестранна работна сила.

Управляващата коалиция начело с Германската-социалдемократическа партия, партия "Съюз 90/Зелени" и Свободната демократическа партия прие точкова система, вдъхновена от канадския модел за привличане на чужденци, които не са от Европа и ще улесни политиката си за натурализация .

Според представения през септември документ Берлин очаква да има недостиг на около 240 000 квалифицирани служители до 2026 година.