Поскъпването на петрола не означава, че на компаниите трябва да се гарантира аналогична свръхпечалба при продажбите на вътрешния пазар. Това заяви днес президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Държавният глава направи това изказване на съвещание с членовете на правителството.

"Ситуация трябва да бъде, без съмнение, пазарна, и тя е такава. Когато обаче на световния пазар на петрол цените са се вдигнали и то са се вдигнали доста, това съвсем не означава, че ние трябва да гарантираме същата свръхпечалба и вътре в страната. Така или иначе тази сфера трябва да се регулира", допълни президентът.

Путин помоли вицепремиера Дмитрий Козак да докладва как се работи за овладяването на цените на петролните продукти в страната.

Междувременно ТАСС информира, че средните цени по бензиностанциите в страната на бензин Аи-92 и Аи-95 от 5 до 9 ноември тази година са се повишили с 2 копейки и с 1 копейка до съответно 41,72 руб. и 44,8 руб. за литър. Дизеловото гориво е поскъпнало с 8 коп. до 45,58 руб. за литър.