Има огромна несигурност около британската валута в последните около 2 години. С оглед на последния вот и в допълнение на политическата несигурност около втория вот на недоверие има въпроси, на които е трудно да се отговори за бъдещата перспектива. Освен това последните данни са малко изкривени, защото британските компании трупат наличности в случай на Брекзит без сделка. Това каза Джонатан Морган,старши анализатор в Exchange Rates UK пред телевизия "Блумбърг".

"По време на вота лирата се възстанови около 90% от спада си, който беше с 250 пипса. Пазарите са колебливи от техническа гледна точка. Има много причини лирата да смени стойността си, но това е друг вид анализ. Лирата е третата най-голяма резервна валута на планетата и е свързана с ЕС и се облагодетелствана от това, че Великобритания още е част от ЕС, докато Великобритания печели, че има собствена суверенна валута", смята експертът.

Всяка една централна банка в ситуацията на британците ще бъде доста предпазлива и не би променила лихвите, уточни Джонатан Морган. АЦБ най-вероятно ще запази равнищата на лихвите непроменени, посочи той.

"Положително настроен съм за лирата, а от гледна точка на времевия период съм позитивно настроен и за сценариите покрай Брекзит. Силата на лирата относно сделката на Брекзит ще зависи от настроението на хората относно еврото. Ако коментарите на ЕЦБ бъдат колебливи, лирата ще се представи добре от гледна точка на фундаментите. Възможно е да не видим движение на двете валути поради двегодишната несигурност. Съгласен съм с твърдения на анализатори, че от основните валути лирата би могла да се представи най-добре през 2019 г. Имам добри очаквания за двойката "долар-лира"".