Приходите от облагането на тютюневите изделия в България достигат три милиарда лева през 2018 година или 9,5 на сто от всички данъчни приходи в бюджета. Това каза пред журналисти Петър Ганев - старши изследовател в Института за пазарна икономика, цитиран от БТА. Само приходите от акциз са 2,5 млрд. лева. Близо 97 процента от данъчните приходи в сектора идват от облагането на традиционните цигари.

От ИПИ са изчислили, че след 2015 година има постоянен спад на нелегалното потребление на тютюневи изделия, макар и с увеличение на акциза от 2016 година.

Делът на незаконните цигари в България е на рекордно ниски нива - средно 5 процента от цялото потребление или 700 млн. къса годишно. Общо криминалните приходи от нелегалното потребление на цигари през 2018 година е в рамките според ИПИ на 90 - 120 млн. лева, много по-малко от 600-те млн. лева през 2010 година, каза Петър Ганев.

Спадът на нелегалното потребление се дължи на повишените доходи на хората, смятат експертите на ИПИ. Средната цена на цигарите в България е 5 лева - с 20 -25 процента по-ниска от тези в новите страни-членки и наполовина от средните цени в ЕС. Въпреки това за нашия пазар цигарите остават сравнително скъпи. През 2018 година с разполагаемия нетен дневен доход на човек от населението у нас могат да се купят 5,8 кутии цигари, докато в ЕС - 9,3 кутии, каза Петър Ганев.