Премиерът Нарендра Моди обяви в петък, 19 ноември, че Индия ще отмени три закона, срещу които фермерите протестират от миналата година.

"Днес съм тук, за да кажа на вас и на цялата страна, че решихме да върнем, да отменим трите селскостопански закона", каза Моди, според превод на CNBC от хинди.

В своето обръщение към нацията премиерът отбеляза, че правителството ще започне конституционния процес за отмяна на законите в парламента по-късно този месец. Моди също призова протестиращите да се върнат по домовете си.

Основната опозиционна партия в Индия, Индийския национален конгрес, определи съобщението като "историческа победа за нашите фермери, нашия народ и нашата демокрация".

Индийският парламент прие тези закони през септември 2020 г. Реформите щяха да премахнат някои от правилата, които защитаваха индийските фермери от десетилетия, като ги поставят в условията на свободен пазар, където конкуренцията ще бъде силна.

Селското стопанство е основният източник на препитание за около половината от 1,3 милиардното население на Индия, но представлява само около 15% от БВП. Икономистите като цяло са съгласни, че селскостопанският сектор на Индия се нуждае от реформи, отчасти за насърчаване на по-бърз растеж и внедряване на по-устойчиво използване на оскъдни ресурси като водата.

Но реформата в земеделието е политически чувствителна тема.

Индийските фермери се борят от години с ниските изкупни цени на реколтата, нарастващите разходи, демонетизацията и сушата въпреки щедрите държавни субсидии и освобождаването от данък върху доходите.

Задлъжнялостта сред селскостопанските производители е голяма, което води до нарастване на самоубийствата през последните години.

Фермерите не вярват на голи обещания

"Нямаме вяра в устно обещание. Освен ако не видим писмено, че законите действително са отменени, ние ще останем тук", каза Радж Сингх Чаудхари, 99-годишен протестиращ, пред Салман Рави от Би Би Си (BBC).

Чаудхари е сред стотиците фермери, които стачкуват на границата Делхи-Газипур от една година. Неговото мнение бе подкрепено от Ракеш Тикайт, виден фермерски лидер, който каза, че ще отменят протеста едва след като законите бъдат отменени по време на зимната сесия на парламента.

Трети фермерски лидер заяви, че се нуждаят от допълнителни обещания от правителството - за гарантирани изкупни цени, за да прекратят протеста си.

Индийските медии цитират фермери, според които стотици демонстранти и активисти са загинали по време на протестите. Миналия месец бе съобщено, че девет души са загинали в щата Утар Прадеш, след като кола, собственост на политик, както се твърди е прегазила протестиращи фермери.

Върховният съд на Индия спря прилагането на законите за земеделските стопанства тази година.

Партията Бхаратия Джаната на Моди ще участва в местните избори следващата година в щатите Утар Прадеш и Пенджаб, които са едни от най-големите земеделски райони в страната. Тази година управляващата партия не успя да спечели националните парламентарни избори в Западен Бенгал - друг водещ аграрен щат.