Вицепремиерът на Китай Лиу Хе неочаквано посети първия ден на преговорите, целящи да постигнат примирие в търговската война между двете най-големи икономики в света, цитира Bloomberg запознати източници.

Лиу е главният икономически съветник на президента Си Дзинпин. По-рано обаче Пекин обяви, че настоящите разговори ще бъдат ръководени от представители на Министерството на търговията в Китай и ще се проведат на по-ниско равнище.

Не е ясно колко дълго китайският вицепремиер е останал на преговорите, както и какво точно е обсъдено в негово присъствие. Търговското министерство на Китай не е отговорило на запитване за коментар. Очакваше се Лиу и търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер да се срещнат по-късно този месец, посочиха запознати източници миналата седмица.

Появата на китайския вицепремиер е сигнал, че Пекин отдава голяма важност на търговските преговори. И докато спадовете на капиталовите пазари бяха прекъснати предните няколко дни, по-широките обезценявания на акциите през последните месеци и увеличаващото се забавяне на икономическия растеж оказват натиск на страната за постигането на споразумение.

Срещите днес са първите, след като президентите Си Дзинпин и Доналд Тръмп договориха временно примирие в търговската война в началото на декември в Аржентина. Очаква се по-късно този месец да се проведат още дискусии на високо равнище.

Има вероятност Тръмп и китайският вицепрезидент Уан Кишан да се срещнат на Световния икономически форум в Давос, предаде South China Morning Post. В понеделник китайското външно министерство потвърди, че Уан ще присъства на събитието в Швейцария. Говорителят на министерството Лу Кан отбеляза пред репортери обаче, че не е запознат с планове за среща между вицепремиера и американския президент.