На 1 февруари се отбелязва един от най-тачените празници у нас - Трифон Зарезан. От години производството на вино е сред най-добре развитите индустрии в страната. Днес количествата са значително по-малко, отколкото през епохата на соца, но качеството е доста по-добро предвид замяната на големите заводи, бълващи продукция за Съветския съюз с малки изби и предприятия, залагащи на качеството на продукта си.

В България през 2018 година има 210 предприятия, които се занимават с производство на вино, съобщават от Националния статистически институт. Заетите с това производство са 3398 души, а произведената през 2018 година продукция възлиза на 138 186 713 литра.

Българинът обича да пие вино, но се оказва, че консумира почти двойно повече, отколкото си купуваме. Или в цифри - средно на едно лице закупеното вино е 2.2 литра годишно, а консумацията пак на едно лице е 4.3 литра годишно. Откъде идва разликата, всеки знае-домашното производство има продукция почти колкото и предприятията в сектора.

Износът ни на вино намалява през последните пет години и това е обяснимо със силната конкуренция на европейския и световен пазар. Все пак през 2017 година сме изнесли вина за 69.2 милиона лева. За сметка на това, вносът се увеличава непрекъснато. През 2017 година например сме внесли вина за над 36 милиона лева, за сравнение вносът ни през 2003 година е бил на вина за скромните 2.3 милиона лева.

Купуваме от Италия, Франция и съседна Македония, а продаваме в Русия, Полша и Великобритания, показват още данните. И накрая - на Трифон зарезан празнуват 6519 българи с това име, от тях 4403 мъже и 2116-жени.