Цените на употребяваните автомобили през последните няколко години не спират да растат, а пазара за возилата втора ръка у нас се наблюдава липса на достатъчно предлагане, съобщава БНР. Купувачите, освен че са ограничени в избора си, трябва да заплащат сравнително високи цени дори за 15-20-годишни коли.

Според Огнян Ценов - собственик на автокъща във Враца за високите цени у нас роля играе пазарът на автомобили в Европа. 

"В Европа колите са доста по-скъпи, по-трудно се намират в интерес на истината. Аз, като цяло, за Италия говоря, но имам приятели и в Австрия, и в Германия, навсякъде са вдигнати цените на автомобилите по простата причина, така поне ни обясняват тамошните търговци, че няма нови автомобили, съответно няма откъде да си купиш... С две думи - италианците или германците си ги карат старите коли, защото не могат да си купят нови. Купуваме по-скъпо, съответно продаваме по-скъпо. На старите автомобили са много високи цените. Значи имам коли, които съм ги продавал може би преди 2 години за 7000 лева, в момента са 9000 лева... На мен по цял ден ми изпращат автомобили, но аз не мога да ги купя, защото цените, на които ми ги предлагат са като тук, даже може би и по-скъпи..."

Колата втора ръка трябва да е икономична и евтина за обслужване, съветва Огнян Ценов. Добавя, че има и сериозна предлагане и търсене на дизелови автомобили.

Видинчани казват, че според тях цените на колите втора ръка са завишени. Коментират също, че в България караме сравнително стари автомобили и трудно можем да си позволим по-нови. "... Завишени са доста цените на колите... Доста са завишени, не мога да кажа защо, нали виждате каква количка карам, карам малка количка... Производството е намаляло в световен мащаб, търсят се коли втора ръка. Трудно може да си позволим по-нови коли, ако спечелим от тотото или ограбим банка... Следя нещата и това, което съм следял е, че има много лъжа за електрическите коли и всичко останало. Къде не е така... Първо за батериите им са много по-екологично нечисти, отколкото тази кола, че е дизел... То е нормално цените на колите да поскъпват с оглед на това, че в един момент имаше един буфер и в момента производителите на автомобили се мъчат тези загуби да ги избият, защото като не си на пазара 2 години. Не са цените от преди 3, 4 години..."

Според изследване на компания, осигуряваща данни за автомобилите, за последните 10 години средната продажна цена на употребяваните коли е скочила двойно.