Полският министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик подаде оставка заради растящия гняв на фермерите в страната срещу вноса на зърно от Украйна, което въздейства негативно на цената на полската земеделска продукция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ковалчик обяви, че подава оставка заради решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос в ЕС на зърно от Украйна до юни 2024 г. В същото това време полските фермери настояват за въвеждането на вносни мита.

Румънските фермери пък се канят да блокират митническия пункт заради вноса от Украйна.

Логистични затруднения оставиха огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от това, произвеждано в ЕС, на територията на много държави от Централна и Източна Европа, което удари сериозно продажбите на местните производители и създаде сериозно главоболия за управляващата партия "Право и справедливост" в година на избори.

Българският президент и премиерите на други четири страни от ЕС се обърнаха миналата седмица към председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с настояване да се вземат мерки по отношение на украинския земеделски внос и посочиха, че трябва да бъдат въведени мита, ако проблемът не може де се реши по друг начин.

В края на март министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви, че Полша ще получи финансова компенсация от ЕС за загубите, причинени от вноса на украинско зърно.

Варшава заяви, че украинският износ на зърно, вместо да се изнася по-нататък, се натрупва в Полша, което оказва негативен натиск върху вътрешните цени и създава финансови проблеми на земеделските производители.

"Полша ще получи повече компенсации от ЕС!", написа Моравецки във "Фейсбук" на 30 март. "Този път за загубите, причинени от вноса на украинско зърно. Това са близо 30 млн. евро от ЕС плюс два пъти повече от държавния бюджет: Общо около 280 млн. злоти (60 млн. евро)", цитира думите му агенция ПАП.

Междувременно румънски зърнопроизводители от североизточната част на страната заплашват да блокират митническия пункт "Сирет" в окръг Сучава заради вноса от Украйна, предаде кореспондентът на БТА Мартина Ганчева. Недоволните земеделци твърдят, че заради нелоялната конкуренция на съседната страна и липсата на реакция от Европейския съюз, са принудени да продават собствените си зърнени запаси на много по-ниски цени от очакваните.

"Трябва да разберем, че тези хора не продават стоките, те отчаяно се опитват да се отърват от тях на всяка цена. Те сега продават на загуба. Европа не реши проблема си с това законодателство, сложи парите в джобовете на търговците и мултинационалните компании", коментира Тибериу Стан, цитиран от Диджи24.

"Преди да започнем транзита, имахме оферта за пшеница или царевица между 1,4 и 1,6 леи на килограм. По това време пазарът намаля по такъв начин, че сега имаме по-малко от 200 евро на тон, което е между 0,95 и 1,1 леи на килограм", казва фермерът Йон Нотингар.

Над 2000 камиона със зърно чакат на пристанището в Констанца, като тези от Украйна са с предимство - друг проблем за румънските фермери, чиито доставки за износ се бавят.

"Ще се окажем в ситуация, в която трябва да помолим купувачите и превозвачите да ни изпратят камиони, за да можем да доставим стоките. Така или иначе това ще тласне цената още по-ниско", смята фермерът Кристиан Стойка.

Колегата му Габриел Станчиу се опасява от фалит. По думите му за фермери с ниво на средна или висока капитализация банкрутът ще дойде през 2024 г.

Според статистика, публикувана от правителството в Киев, миналата година в Румъния е влязло украинско зърно на стойност 1,24 млрд. долара