"Луис Драйфус" (Louis Dreyfus Company) става поредната голяма компания, която ще прекрати износа на руско зърно, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. На 1 юли компанията се присъединява към няколко други големи търговци на зърно, взели подобно решение.

Повечето международни компании, занимаващи се с производство и търговия със зърно, сложиха край на инвестициите си в Русия след началото на инвазията в Украйна, но продължиха да изнасят руско зърно.

"Луис Драйфус" съобщава, че не само ще спре да изнася руско зърно, тъй като предизвикателствата пред тази търговия в Русия непрестанно растат, но и обмисля да се раздели с руския си бизнес и активите си в страната като цяло.

Руското министерство на селското стопанство посочи, че е получило писмо от "Луис Драйфус восток", в което компанията, обявява, че ще спре да изнася руско зърно. От ведомството обаче твърдят, че това няма да повлияе на обемите изнасяно руско зърно.

Миналата седмица подобни решения обяви международните търговци на зърно "Каргил" (Cargill) и "Витера" (Viterra).

По данни на консултантската компания в агросектора "СовЕкон" между юли 2022 г. и март 2023 г. "Витера" е изнесла 2,4 милиона тона зърно от Русия, "Каргил" - 1,6 милиона тона, а "Луис Драйфус" - 800 000 тона. За същия период общият износ е възлизал на 33,7 милиона тона.

Износът на продукти от Русия и Украйна през 2022 г. е бил около 2 на сто от общите продажби на "Луис Драйфус" спрямо 4 на сто година по-рано. Компанията управлява големи силози в Русия и речен терминал в Азов в южната част на страната.