Цените на обикновения бензин и дизел на бензиностанции извън магистралите в Словения от днес са по-високи с близо 20 цента за литър, а Хърватия ги замрази на сегашните равнища на всички бензиностанции освен на магистралите.

1,7 евро за литър бензин в Словакия от днес

Обикновеният бензин в Словакия от днес струва 1,755 евро за литър спрямо 1,56 евро преди, а дизелът струва 1,848 евро за литър спрямо 1,668 евро. Новите цени ще останат в сила до 4 юли, когато ще бъдат коригирани отново.

Цените на горивата в Словения за последно бяха променени на 11 май, когато предишното правителство ги ограничи на фона на бързото поскъпване на енергоносителите.

Миналата седмица новото словенско правителство реши да въведе отново за една година система за регулиране на ценовите маржове на бензиностанциите извън магистралите, като същевременно напълно освободи цените на бензиностанциите по магистралите.

В отговор на покачващите се цени на горивата правителството също така определи максимален марж на горивата и временно премахна няколко екологични данъка върху тях.

Заради очакваното поскъпване през уикенда по бензиностанциите в цялата страна имаше опашки, а на много места горивата свършиха.

Замразиха цените на горивата на 94% от бензиностанциите в Хърватия

Хърватското правителство реши да замрази на сегашните равнища цените на горивата на всички бензиностанции освен на магистралите, съобщи хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от БТА и "Хина".

Така дизелът ще струва 13,08 куни (3,40 лева) за литър, а бензин 95 - 13,5 куни (3,51 лева) за литър, ако се купува от бензиностанция, която не е на автомагистрала.

На автомагистралите цената на дизела може да расте, като сега е 13,57 куни, а на бензин 95 - 14,06 куни.

Решението на правителството влиза в сила от днес, засяга 94 процента от бензиностанциите в страната и не обхваща премиум горивата. Ще бъде в сила следващите две седмици.