В четвъртък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 73,80 долара, но в петък цената се понижи до 72,79 долара за барел, информира днес на сайта си картелът.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.

Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи в събота, че Русия и Саудитска Арабия са съгласували безсрочно удължаване на споразумението на ОПЕК+, запазвайки опцията за регулиране на добива по всяко време. Той допълни, че въпросът ще се обсъди и с другите участници в споразумението.

На срещата на ОПЕК+ във Виена на 22 и 23 юни ще се обсъжда въпросът за смекчаване на квотите и въпросът за институционализирането и безсрочното продължаване на споразумението на страните от петролния картел и други производители на черно злато за понижаване на производството с цел да се подкрепят цените.

Цените на петрола поевтиняха в началото на месеца, когато Белият дом помоли ОПЕК да вдигне добивите. Американците обясниха молбата си с недоволството, предизвикано от поскъпналия бензин в САЩ. Преди това Тръмп бе изразил желанието си за по-евтин петрол и в социалната мрежа Туитър.

Петролните компании в щатите също увеличават добивите- по последни данни в края на май в страната вече се произвеждат 10.7 милиона барела дневно, което означава, че увеличението за година е 1.4 милиона барела дневно.