НОИ да предлага по административен път на бъдещите пенсионери по-благоприятния размер на пенсията /по старата или по новата методика/ иска председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов. Той коментира това пред журналисти след заседанието на комисията днес. 

Според Адемов експертите от НОИ трябва да преценят дали предложението е разумно и може ли да се приеме. 

Бъдещите пенсионери са родени през 50-те години на миналия век и едва ли всички ще имат уменията предварително самостоятелно да си изчислят пенсията в по-благоприятен размер, коментира още Хасан Адемов и допълни, че не е необходимо да се създава пазар на такъв тип това услуга.

Важно е хората предварително да си съберат документите, да ги занесат в НОИ и от там по административен път да им изчислят пенсиите, уточни Хасан Адемов.  Според него това би могло да бъде уредено в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.  Важното е, че предложеният днес проект ще направи възможно това, че нито един пенсионер да не получи по-малък размер на пенсията, заяви председателят на социалната комисия. 

В отговор на питане как ще коментира предложението на Хасан Адемов, Светлана Ангелова от ГЕРБ каза, че предложението е добро, но трябва да бъде обсъдено с НОИ. Тя припомни, че предложението на депутатите от ГЕРБ е до 1 януари 2023 година хората да направят своя избор по коя методика да се пенсионират -индивидуалният коефициент да се изчислява по старата или по новата методика.

Няма да допуснем нито едно лице да бъде ощетено, целта е по-голяма защита на осигурителните права и да се спази принципът на избор, заяви тя. Попитана защо са избрали преходният период да е точно до 2023 година, Ангелова каза, че според експертен анализ на НОИ се предполага, че до този период ще има най-много хора, които евентуално могат да имат разлика в пенсията по старата и по новата методика.

Калкулаторът за изчисляване и по старата методика отново ще бъде качен на сайта на НОИ, каза Ангелова.