Китай призова САЩ да спрат необоснования натиск върху китайски компании, включително и върху технологичния гигант Хуауей (Huawei), каза говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан на редовен брифинг.

САЩ скоро ще позволят на американски компании да продават някои видове стоки на фирми, които от месец май са в "черния списък" на САЩ, информира "Ню Йорк Таймс", цитиран от Ройтерс и БТА.

Днес се подновяват търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Хуауей, най-големият производител на телекомуникационно оборудване, беше включен в американския "черен списък" през май, когато търговските преговори се провалиха. САЩ заявяват, че китайският технологичен гигант може да шпионира клиентите си, а Хуауей отрича. Компанията не може да купува части и компоненти от американски фирми без одобрението на Вашингтон, като така е ограничен достъпът й до изключително важни за нея технологии като приложенията на Гугъл (Google Mobile Services).

Американските фирми могат да поискат разрешително определени продукти да бъдат изключени от забраната. Министерството на търговията на САЩ е получило над 130 молби от компании за разрешителни за продажба на американски стоки на Хуауей, съобщи Ройтерс през август.

Правителствени представители призоваха американските компании да кандидатстват за разрешителни след обещанието на президента на САЩ Доналд Тръмп за смекчаване на забраната, посочвайки, че някои стоки, изнасяни за Хуавей, които са лесно заменими от чуждестранни конкуренти, могат да бъдат изключени от забраната.

Администрацията на Тръмп е дала зелена светлина миналата седмица на началото на одобрение на разрешителните за няколко американски компании, отбелязва "Ню Йорк таймс", позовавайки се информирани източници.