Азиатските акции се оказаха под силен натиск от продажби по време на търговията във вторник, след като Доналд Тръмп заплаши Пекин с допълнителни мита за още китайски стоки, внасяни в САЩ, за 200 млрд. долара, което е ясен знак за ескалация на търговската война между двете водещи световни икономики.

Японският фондов индекс Nikkei се понижи с 1,77% в резултат и на поскъпването на йената спрямо долара и останалите водещи валути с оглед на нейния статут на "убежище" при наличието на силни напрежения в световен план. От поскъпването на йената пострадаха най-сериозно японските експортно-ориентирани компании, като акциите на Komatsu паднаха с 2,48%, а на Honda - с 1,55%.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 1,53%, а китайският водещ индекс Shanghai Composite се срина с цели 3,78% към близо 4-годишно дъно с оглед на засилващите се страхове за реална търговска война между Вашингтон и Пекин.

Европейските инвеститори също реагират негативно на поредните търговски заплахи от страна на Доналд Тръмп, като общият индекс Stoxx Europe 600 стартира търговията във вторник с понижение от над 1%.

Индексът на борсата във Франкфурт DAX 30 пък губи 1,66% от стойността си, тъй като германските износители сякаш изглеждат най-уязвими от ескалацията на търговския конфликт между САЩ и Китай, която може да навреди на икономическия растеж в световен план.

Френският индекс CAC40 се понижава с 1,08%, британският индекс FTSE100 - с 0,76% и италианският MIB - с 1,31%.

 

Фючърсите на трите основни американски фондови индекси също бележат солидни загуби преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на индекса DJIA се понижават с цели 380 пункта (спад с 1,55%), на широкия индекс S&P500 - с 1,3% и на технологичния Nasdaq100 - с 1,3%.

Страховете от мащабна търговска война се отразяват негативно и на стоковите борси и по-специално на петролните пазари, където фючърсите на черното злато се намира под известен натиск от продажби, парирайки част от тяхното здраво поскъпване по време на търговията в понеделник. Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през август се понижават с 0,81% към 74,70 долара, а на американския лек суров петрол с доставка през юли - с 0,7% към 65,30 долара, след като вчера те поскъпнаха доста силно съответно с 2,6% до 75,34 долара и с 1,2% към 65,85 долара за барел. Повод за тяхното възходящо движение в понеделник даде информация на агенция "Блумбърг" според която на предстоящата в края на седмицата среща на "ОПЕК+" ще бъде обсъдено по-сдържано увеличение на добивите на петрол с между 300 хиляди и 600 хиляди барела дневно в опит да се намери баланс между настояването на Русия за по-солидно повишение (с над 1 млн. барела) и настояването на Иран и на Венецуела за запазване на настоящите квоти.