След 10 поредни седмици на постоянно поевтиняване, през отминалите пет работни дни (18-22 юли) храните по стоковите тържища в страната поскъпнаха за първи път. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 22 юли е 2.031 пункта, спрямо 2.028 пункта към 15 юли или седмично поскъпване с 0.15%.

От включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 18 са поскъпнали, 3 са без промяна в цената и 15 са поевтинели.

Десет седмици храните поевтиняваха

от 11 до 15 юли спрямо предходната седмица (-0.09%);

от 4 до 8 юли (-0.09%);

от 27 юни до 1 юли (-0.34%);

от 20 до 24 юни (-1.54%);

от 13 до 17 юни (-1.89%);

от 6 до 10 юни (-0.52%);

от 30 май до 3 юни (-2.12%);

от 23 до 27 май (-0.27%);

от 16 до 20 май (-0.91%);

от 9 до 13 май (-1.26%).

Последното повишение, за 26-та поредна седмица, е регистрирано в периода 3-5 май (+0.58%), а след това за 10 поредни седмици (от 9 май до 15 юли) храните по стоковите борси и тържищата са поевтинели общо с 8.59 на сто.

Месечна равносметка

През целия месец юни храните на едро са поевтинели с 6.18 на сто, при отчетена от НСИ рекордна инфлация за миналия месец от 16.9 на сто, но спад при две от общо 12-те потребителските групи стоки и услуги, едната от които е "хранителни продукти и безалкохолни напитки", където отчетеното намаление на цените е с 0.1%.

Преди това през май ДКСБТ регистрира месечен спад на цените с 3.93%. През предходния месец април храните по стоковите тържища са поскъпнали с 6.25%, през март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено най-слабото месечно нарастване на цените през 2022 година, с 0.65%. Общо от началото на годината до 22 юли цените на храните на едро са се повишили с 14.16 на сто.

На годишна база, спрямо 22 юли 2021 година, ИТЦ е нараснал с 35.46% (от 1.500 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава

Ценовата ножица е продължила да се разтваря за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната и през отминалата седмица. Най-голяма е разликата от 9.50 лева при кравето сирене (от 6.30 лв./кг в Сливен до 15.50 лв./кг в София), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.20 лева (от 12.30 лв./кг в София до 15.80 лв./кг в Пловдив; 4.20 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 13.80 лв./кг във Велико Търново до 18.00 лв./кг в Пловдив); при замразеното пиле разликата е 4.00 лева (от 4.00 лв./кг в Пловдив и София до 8.00 лв./кг в Силистра); 3.80 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.30 лв./кг в София до 6.10 лв./кг в Ямбол); при каймата смес разликата е 3.20 лева (от 6.00 лв./кг във Варна, Добрич и Сливен до 9.20 лв./кг в София); 1.60 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 4.30 лв./литъра в Благоевград до 5.90 лв./литъра в София); при ориза разликата е 1.50 лева (от 2.00 лв./кг в София и Стара Загора до 3.50 лв./кг в Пловдив); 1.30 лева е разликата при захарта (от 1.40 лв./кг в Стара Загора до 2.70 лв./кг Смолян); при брашното тип 500 разликата е 0.90 лева (от 1.00 лв./кг във Варна , Велико Търново и Силистра до 1.90 лв./кг в Пловдив и Смолян); 0.09 лева е разликата при яйцата (от 0.23 лв./броя в Добрич, Пловдив и Ямбол до 0.32 лв./броя в София и Кърджали).

Седмичната равносметка по видове храни

През отминалата седмица от млечните и месните храни и варивата най-много са поскъпнали захарта и прясното мляко, а най-много са поевтинели брашното тип 500 и слънчогледовото олио; при плодовете най-много са нараснали цените на ябълките, а най-много са спаднали на прасковите; при зеленчуците най-много са поскъпнали доматите от внос и зрелия кромид лук, а най-много са поевтинели морковите и оранжерийните домати.

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 9, без промяна в цената са 2 и поевтинелите са 9, като трендът е в нормални граници - от минус 6.2% до плюс 4.5 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много е поскъпнала както вече посочихме захарта (+4.5% до 2.30 лв./кг), следвана от прясното мляко (+2.8% до 2.23 лв./литъра), кравето сирене (+1.4% до 10.21 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+1.1% до 15.63 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.4% до 4.86 лв./кг) и зрелия фасул (+0.3% до 3.85 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата (0.26 лв./броя) и малотрайните колбаси, вкл. и шунка (6.15 лв./кг).

Най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-6.2% до 1.35 лв./кг), следвано от слънчогледовото олио (-4.0% до 4.99 лв./кг), пакетчето масло от 125 грама (-3.0% до 2.63 лв./кг), ориза (-2.9% до 2.72 лв./кг), замразеното пиле (-2.7% до 5.85 лв./кг), лещата (-2.4% до 3.85 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (-0.7% до 10.43 лв./кг),

Снимка: 3-e news

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 6 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.50 лева), кравето сирене (+2.99 лева), слънчогледовото олио (+1.79 лева), замразеното пиле (1.54 лева), варено-пушения салам (1.58 лева) и лещата (1.17 лева).

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поскъпнали, като трендът при тях по това време на годината е в широки граници - от минус 3.7% до плюс 8.8 на сто.

Най-много са поскъпнали ябълките (+8.8% до 1.48 лв./кг), следвани от лимоните (+4.8% до 3.06 лв./кг), кайсиите (+0.9% до 2.25 лв./кг). Най-много са поевтинели прасковите (-3.7% до 2.10 лв./кг), следвани от бананите (-1.6% до 2.50 лв./кг).

Снимка: 3 - e news

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година кайсиите са били по-евтини, а без промяна в цените - ябълките.

При зеленчуците

на седмична база поскъпналите са повече от поевтинелите, като за тази група храни трендът също е широк за този сезон - от минус 2.8% до плюс 11.4 на сто. Най-много са поскъпнали доматите от внос (+11.4% до 2.35 лв./кг), следвани от зрелия кромид лук (+6.7% до 1.12 лв./кг), пресните картофи (4.7% до 1.12 лв./кг), тиквичките (+3.3% до 0.93 лв./кг), зелената салата (+3.2% до 0.93 лв./броя) и оранжерийните краставици (+2.5% до 1.65 лв./кг). Без промяна в цената е зелето (0.82 лв./кг).

Най-много са поевтинели морковите (-2.8% до 1.06 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (-2.6% до 2.23 лв./кг), червения пипер (-2.2% до 3.95 лв./кг) и зеления пипер (-1.3% до 2.31 лв./кг).

Снимка: 3-e news

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, като най-голяма е разликата на цените при доматите от внос (0.84 лева), следвани от зеления пипер (0.68 лева) и оранжерийните домати (0.58 лева). 

Купи билет