Виетнам обяви намерението си да изнася авокадо за САЩ, след като заплахата на американския президент Доналд Тръмп да затвори границата с Мексико засили страховете, че американските потребители могат да почувстват недостига на тази стока, предаде Ройтерс.

Цените на авокадото в САЩ скочиха с близо 50 процента през април на фона на опасенията, че Тръмп може да спре доставките от Мексико, които са около 80 процента от общия внос. Както преработвателите, така и търговците на едро започнаха да трупат запаси от плода.

САЩ са внесли над 900 000 тона мексиканско авокадо през миналата година на стойност близо 2,1 милиарда долара. Това е 10 пъти над стойността, която страната плаща за внос от останалите части на света, според компанията за прогнози за реколтата Гро интелиджънс (Gro Intelligence).

Авокадото, което обикновено се ползва за приготвяне на гуакамоле или се маже върху тост, би могло да донесе големи приходи на Виетнам, съобщи на сайта си правителството на азиатската страна.

Потреблението на авокадо във Виетнам се увеличава с повишаването на стандарта на живот и това води до засилен интерес сред местните купувачи.

"Авокадото се възприема все повече като качествен продукт, който може да бъде използван за готвене и в козметични продукти за жените". Това заяви заместник-ръководителят на отдела за растително производство към виетнамското министерство на селското стопанство и аграрното развитие Ле Ван Зук.

"Площта на насажденията с авокадо във Виетнам се увеличава заради засиленото търсене", каза той в телефонен разговор с Ройтерс.

Тази тенденция е стимулирана и от ниските цени на кафето, които подтикнаха виетнамските земеделци да се насочат към други култури, сред които и авокадо, според отдела на Ле Ван Зук.

Цените на кафето достигнаха най-ниското си ниво от 6 години през май на фона на безпокойството от американско-китайската търговска война и силните продажби от Бразилия.

Виетнам вече изнася малки количества авокадо за ЕС, но все още не е успял да влезе на американския пазар, който е доминиран от мексиканските доставки.