Търсенето на петрол в силно индустриализираните държави ще премине от лек растеж към понижение след 2020 година, а Индия и Китай ще поддържат растежа на петролното потребление през следващите десетилетия. Това прогнозира в годишния си доклад за перспективите на пазара Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), цитирана от ДПА.

Световното търсене на петрол ще достигне 105,6 милиона барела дневно до 2025 година, което е с 6,9 милиона барела повече, отколкото миналата година, според доклада, представен днес във Виена.

Това повишение ще се дължи предимно на развиващите се страни и страните с нововъзникваща пазарна икономика в дългосрочен план.

Индийската промишленост и увеличаващата се средна класа ще имат нужда от 5,4 милиона барела дневно повече петрол до 2040 година, а Китай ще се нуждае от допълнителни 4,4 милиона барела дневно до същата година, сочи оценката на ОПЕК.

Очаква се Индия да бъде страната с най-бърз растеж на петролното търсене и с най-голямо допълнително търсене, се отбелязва в доклада.

Богатите икономики в Северна Америка, Западна Европа, Япония, Южна Корея и Океания ще потребяват 9,6 милиона барела дневно по-малко според дългосрочната прогноза на картела.

Докато търсенето в Европа, Източна Азия и Океания вече се понижава, за американските пазари се очаква да се насочат в тази посока до 2022 година, отбелязва ОПЕК. Организацията прогнозира "вяло икономическо представяне и продължаващо подобряване на ефективността през следващите няколко години".

Четиринайсетте държави от ОПЕК, които добиват 29 процента от световния петрол, очакват търсенето на техния петрол да се понижи до към 2025 година, когато се очаква американският добив да започне да спада.

Петролният картел отбелязва, че очаква добивът му да намалее до 32,8 милиона барела дневно към 2024 година, допълва Ройтерс. За текущата година прогнозата е за добив от 35 милиона барела дневно.

През последните години предлагането от ОПЕК намалява, тъй като е в сила споразумение, в което участват и държави извън картела, за понижение на добива в подкрепа на пазара. По-високите цени, резултат от споразумението, подкрепиха добива на държавите извън картела, а ОПЕК очаква да свие производството си и през 2020 година.

САЩ добиват рекордни количества петрол благодарение на шистовата революция, която позволява чрез нови технологии да се добива петрол, който преди се е смятал за нерентабилен. Предлагането на ОПЕК спадна в резултат на доброволното ограничаване и американските санкции срещу държавите от картела Венецуела и Иран.

ОПЕК очаква предлагането на американски шистов петрол да достигне 16,9 милиона барела дневно през 2024 година спрямо 12 милиона барела дневно през 2019 година. Растежът ще се забави и ще достигне максимума си на равнище 17,4 милиона барела дневно през 2029 година, се прогнозира в документа.

В доклада на ОПЕК за перспективите на световния петролен пазар се посочва още, че съвременните цифрови технологии и анализ на данни ще имат ключова роля в развитието на петролногазовия отрасъл, допълва ТАСС.

През идните години особено широко разпространение ще получат решенията на базата на т. нар. големи данни (big data) и блокчейн технологиите, отбелязват експертите на картела.

Според тях расте и ролята на изкуствения интелект в процеса на локализация и оценка на петролните находища.