Международната организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) е поканила Азербайджан да стане член. Това съобщи азербайджанската агенция Тренд, позовавайки се на информиран източник.

Министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов се е срещнал вчера във Виена с генералния секретар на ОПЕК Хайсам ал Гайс, отбелязва Тренд, на която се позова БТА.

От своя страна Ал Гайс потвърди за поканата, като уточни, че намерението на картела е да увеличи броя на държавите членки. Досега са проведени преговори за присъединяване с Азербайджан, Малайзия, Бруней и Мексико, предаде новинарската агенция на ОАЕ - УАМ.

Шахбазов е обсъдил мерки за балансиране на световния пазар на петрол и въпроси, свързани с развитието на петролния отрасъл. С оглед на гарантирането на енергийната сигурност в бъдеще е била отбелязана и необходимостта от създаване на атмосфера на диалог и сътрудничество с участието на всички страни.

Азербайджан не обмисля в момента да се присъедини към ОПЕК като нов член, цитира днес руската агенция Интерфакс думите на Шахбазов.

"Понякога се повдигат подобни въпроси, но ние не ги обмисляме в момента", добави той.

ОПЕК е основана в Багдад през септември 1960 година от пет страни - Иран, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия и Венецуела.

Понастоящем организацията има 13 страни членки - Алжир, Ангола, Конго, Екваториална Гвинея, Габон, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Саудитска Арабия, ОАЕ, Венецуела. Конго е последната присъединила се страна, като това стана през 2018 г,

В момента Азербайджан е част от разширения формат на обединението известно като ОПЕК+ (в което е и Русия).

Генералният секретар на ОПЕК отбеляза също така, че четирите държави, с които са проведени разговори, са солидарни с организацията от 2017 г., като добави, че "те са преминали през трудни предизвикателства по време на срива на пазарите и пандемията през 2020 г. и следователно всички тези държави имат обща цел, която е в интерес на стабилизирането на петролните пазари".