Да се разгледа идеята за отпускане на държавна помощ на земеделските производители, заради високата цена на торовете - това ще предложи на правителството вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя посети зеленчуковата борса в пловдивското село Първенец, където се срещна с местни производители на плодове и зеленчуци.

Нинова обясни, че през тази година държавата подпомага производството на плодове и зеленчуци с 53 милиона лева, но са предложени още 100 милиона лева в актуализацията на бюджета. По думите й трябва се мисли и за ръст на заплатите в сектора.

Другият важен въпрос е с цената на газа.

"Газ ще има, въпросът е в цената. Вчера на среща в министерството на земеделието земеделските производители се обединиха около желанието да се замрази сегашната цена на газа, каквато е по договора с "Газпром", а разликата от увеличаването й да се поеме от държавата. Струва ми се разумно, възможно и ефективно. То ще даде резултат да не им се оскъпява стоката и да не става тя неконкурентоспособна", посочи вицепремиерът. Припомни и идеята за нулево ДДС за плодове и зеленчуци, което също ще бъде подкрепяща мярка.

"Голямата цел е да подпомогнем българското производство на плодове, зеленчуци, мляко и месо. И ще работим да възстановим селското стопанство", обясни Корнелия Нинова.

Колкото до въпроса откъде ще дойдат допълнителните средства за подпомагане на земеделските производители, тя посочи като възможен източник допълнително облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества. Според нея това спаси и индустрията, и селското стопанство. 

Нинова отбеляза, че по време на днешните си срещи с производители на плодове и зеленчуци, поне половината от тях са споделили, че не са регистрирани като такива. Тя изрази готовност държавните служби да им помогнат за регистрация чрез екипи от специалисти, за да имат право на компенсации.