Норвегия не може да замени Русия по отношение на доставките на газ и нефт за Германия. Това заяви премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре пред телевизия ZDF.

"Удовлетворяваме нуждите на Германия от газ с една трета, но газопроводите ни работят вече на пълна мощност. Нямаме резерви, с които да можем да запълним дефицита, заяви норвежкия политик в отговор на въпрос дали Осло може да осигури необходимия газ за Германия в случай, че няма да бъдат доставяни необходимите допълнителни количества по "Северен поток 2".

Искаме да бъдем солиден, дългосрочен партньор като доставчик на газ, но Норвегия може да направи много и по разработването на синия водород, базиран на газа. Можем да бъдем партньори, когато става въпрос за улавяне на CO2 от изкопаеми горива и съхраняването му под Северно море. Това е важна стъпка, принос за постигане на целите за климата, каза премиерът.

Преди това Йонас Гар Стьоре оцени ситуацията в Европа като сериозна. "Всички ние трябва да направим възможното, за да избегнем военна ескалация и да останем на нивото на политиката. Това е и становището на Норвегия в партньорството с НАТО и Европа", каза той.