Трябва да намерим начин, с който да започнем бавно и методично да узаконяваме строителството, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в парламента.

В понеделник ще дам пресконференция за незаконното строителство. Мащабите му обаче могат да бъдат по-големи от това, за което знаем, но не и по-малки, посочи министърът, цитиран от БТА.

Това, което коментирам за (незаконните) текущи и основни ремонти на пътищата, важи и за общините. Когато след година новите кметове поискат да въведат ред, на нас ще ни трябва законодателство, с което да спасим строителство, възлагано от държавата и от общините, каза регионалният министър Иван Шишков.

Никой не може да каже мащабите на незаконното строителство, но то очевидно се е случило, защото законодателството е пречело на администрацията, бързали сме и сме нарушили Закона за устройство на територията. Трябва да намерим начин да облекчим собствените си процедури, от които очевидно се задъхваме, каза Шишков.

Министърът отбеляза също така, че са одобрени средства за отчуждителни процедури по трасето на отсечката Руженци - Монтана, част от пътя Видин - Ботевград. Той подчерта, че от известно време е отворил темата за тунел под прохода "Петрохан" в Стара планина.

От Видин до Монтана трасето обаче е едно и трябва да бъде реализирано максимално бързо, каза Шишков. Предстои ни сериозна работа, за да направим отчуждаването, а забавянето на процедурата е заради съдебни спорове, добави регионалният министър.

Планирам в началото на другата седмица да видя как върви строителството на пътя, ще бъда и там, където може да започне трасето под "Петрохан", каза Шишков и увери, че докато служебният кабинет е на работа, ще прави всичко за реализирането на пътя.