Липсват кадри в строителния бранш. "Хората, които обучаваме се местят на Запад и отиват на места с по-добро заплащане". Това каза пред "Радио Фокус" инженерът Любомир Качамаков, председател на областното представителство на София на Камарата на строителите в България. Повод за изявлението му е професионалният празник на строителите днес, който се отбелязва на Димитровден. Тази година Камарата празнува 15 години от създаването си.

"2023 г. отново няма да бъде лека за икономиката. Ще е необходима мобилизация на строителния бранш за успешно завършване на проектите от приключващия програмен период и започване на работа по дългоочаквания реален старт на новия", се казва в поздравителен адрес от името на ръководството на КСБ.

Най-големият успех на бранша е приемането на Методиката за индексация на договорите в строителството, като браншовата организация е активен участник в изготвянето й. През 2022 г. голям успех е и одобрението от ЕК на Европейския цифров иновационен хъб в сектор "Строителство", на който КСБ е инициатор и съосновател.

И през тази година българските строители са първите, които се отзовават на помощ при беди и природни бедствия, се изтъква в поздравителния адрес. Фирми членове на КСБ помогнаха за справянето с бедствието в карловските села след наводненията.

Строителите искат да има повече инвестиции в сектора им. "Другото предизвикателство е индексацията на строителните договори. Основният проблем тук е драстичното намаляване на залаганата работа, това са спрени поръчки, забавени плащания, поради което някои колеги трудно изпълняват договорите. И всеобщо инфлацията, ако гледаме частния сектор", допълни още инж. Качамаков. Няма начин държавата да върви напред без строителите", категоричен е той.

Любомир Качамаков смята, че в София няма презастрояване. Според него дори изоставаме. Той обобщи, че в моменти на криза, трябва да се инвестира в инфраструктура, защото тези пари се връщат в държавата и държавния бюджет.