Повечето азиатски пазари приключиха днешната сесия на червена територия на фона на липсата на конкретни резултати в търговските преговори между САЩ и Китай, както и заради данните за китайската инфлация, които не можаха да покрият пазарните прогнози, съобщава CNBC.

На китайските борси континенталният измерител Shanghai Composite се понижи с 0,36 на сто до 2535,10 пункта, като сред инвеститорите продължават да тегнат опасенията от търговската война.

Тридневните разговори в Пекин приключиха, като бяха първите преки преговори след срещата между президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпин в Буенос Айрес през декември.

"Двете страни проведоха активна работа в съответствие с важните договорености на техните лидери", гласи съобщение, публикувано на официалния сайт на китайското министерство на търговията.

В отделно съобщение на сайта на офиса на търговския представител на САЩ се казва, че преговарящите от двете страни са обсъдили "начини да се постигне справедливост, реципрочност и баланс в търговските отношения".

Хонконгският бенчмарк Hang Seng отбеляза лек ръст от 28,59 пункта, или 0,11%, до 26 490,91 пункта, a акциите на технологичната компания Tencent поскъпнаха с 0,31 на сто.

Инвеститорите не останаха безразлични и към новината за нивото на китайската потребителска инфлация за декември, която беше публикувана с отварянето на пазарите. Нейната стойност отчита ръст от 1,9 на сто на годишна база, което е по-малко от прогнозирания 2,1-процентов ръст от страна на анализаторите.

Производствената инфлация отбелязва повишение от 0,9%, което също не успява да покрие очакваните от икономистите 1,6%.