Белият дом съобщи днес, че е наредил от Стратегическия петролен резерв на САЩ да бъдат освободени 50 милиона барела, за да бъдат тласнати надолу цените на енергията. Стъпката се предприема в координация с други водещи страни, включително Китай, предадоха световните агенции и БТА.

Този ход е опит за овладяване на цените на бензина, който се търгува средно за около 3,40 долара за галон (близо 3,8 литра - бел. ред.), над два пъти по-скъпо спрямо година по-рано, според данни на Американската автомобилна асоциация, цитирани от Асошиейтед прес.

Отпускането на суровината ще бъде направено паралелно с държави като Индия, Япония, Южна Корея и Великобритания, които са водещи потребители на енергия.

Петролът ще започне да се появява на пазара от средата до края на декември, посочва Ройтерс.

Министерството на енергетиката на САЩ ще предостави количествата по два начина: 32 милиона барела ще бъдат освободени през идните няколко месеца и ще се върнат в резерва през следващите години; останалите 18 милиона барела ще бъдат част от продажба на петрол, която Конгресът преди това разреши.

Индия ще освободи 5 милиона барела петрол от своите стратегически резерви в координация с други купувачи, сред които САЩ, Китай, Япония и Южна Корея, съобщи междувременно индийското правителство, цитирано от Ройтерс.

И правителството на Южна Корея заяви, че ще се присъедини към ръководения от САЩ план за освобождаване на стратегически резерви от суров петрол, заедно с други големи страни, потребяващи петрол, за да помогне за намаляване на цените на енергията, предаде агенция Йонхап. Подробностите за количеството и графика ще бъдат уточнени след консултации със САЩ и другите държави. Очаква се обемът да бъде сходен с някога опуснатия по искане на Международната агенция за енергията, когато добивът в Либия бе нарушен от гражданските размирици през 2011 г., казаха официални лица. Тогава Южна Корея освободи 3,47 милиона барела, или около 4 процента от общите си запаси.

Японското правителство реши да организира продажба на част от петролните запаси от стратегическия резерв, за да стабилизира цените на този вид суровина, съобщи местният телевизионният канал Ен Ейч Кей. Конкретна цифра за момента не се посочва. Според информация на телевизията Токио планира да продаде обема, запазен за "няколко дни" и допуска възможността за допълнителни продажби, ако се наложи. Дневните запаси на Япония се оценяват на около 1,95 милиона барела, по данните на министерството на икономиката, търговията и промишлеността.

От Китай и Великобритания все още няма официална информация.

Общата мярка е част от усилията, оглавявани от президента на САЩ Джо Байдън за координирано освобождаване на запаси, и се разглежда като предупреждение към ОПЕК+ да добива повече петрол, за да бъде овладяна нарастващата инфлация в големи икономики като САЩ, Китай и други.

ОПЕК+ ще заседава на 2 декември, но няма признаци за промяна в курса, отбелязва Ройтерс.

САЩ за първи път пристъпват към освобождаване на петрол, което е съгласувано с едни от най-големите потребители на черно злато в света, посочи официални представители.

След новината обаче фючърсите на сорта Брент поскъпнаха с над 1 долара до близо 81 долара за барел. Американският лек суров петрол също прибави над 1 долар и цената му превиши 77 долара за барел.