Саудитска Арабия, обяви днес, че си поставя за цел до 2060 г. да постигне "нулеви нетни" емисии от парникови газове, предадоха световните агенции.

Така един от най-големите производители на петрол в света и най-големият износител на суровината се присъедини към още над 100 държави в глобалното усилие за ограничаване на климатичните промени, отбеляза Асошиейтед прес.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман съобщи новината в събота по време на кратко встъпително слово в началото на първото издание на форума "Саудитска зелена инициатива".

Бин Салман заяви, че най-големият износител на петрол в света има за цел да достигне нулеви нетни емисии до 2060 г. и увеличи с повече от два пъти годишната си цел за намаляване на въглеродните емисии до почти 280 милиона метрични тона, предаде CNBC.

Агенцията цитира и точните му думи: "Кралство Саудитска Арабия има за цел да достигне нулеви нетни емисии до 2060 г. в рамките на своята програма за кръгова въглеродна икономика в съответствие с плана за развитие на кралството... като същевременно запази водещата роля на кралството в укрепването на сигурността и стабилността на световните петролни пазари", каза принц Мохамед. 

Кралството си постави целта малко повече от една седмица преди началото на международната климатична конференция КОП26 в Глазгоу, Шотландия, в която ще участват държавни ръководители от целия свят.

Петролно-газовият износ на Саудитска Арабия формира основата на нейната икономика, въпреки опитите за диверсификация и премахване на зависимостта от приходите от изкопаемите горива. Кралството се съпротивляваше на усилията да бъдат ограничени инвестициите му в петрола.

Въпреки че си постави за цел да намали своите емисии, Саудитска Арабия ще продължи агресивно да добива и изнася изкопаеми горива за Азия и други региони, отбелязва Асошиейтед прес.

Рияд, подписал Парижкия пакт за климата, в събота изложи подробности за своите национално определени приноси (Nationally Determined Contributions - NDCs) - цели, които отделни държави си поставят в рамките на глобалните усилия за ограничаване на увеличението на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Става дума за необвързващи национални планове, които включват действията в областта на климата, включително свързани с това цели за намаляване на емисиите на парникови газове, политиките и мерките, които правителствата смятат да прилагат в отговор на изменението на климата.

Съединените щати и ЕС искат Саудитска Арабия да се присъедини към глобалната инициатива за намаляване на емисиите на метан с 30% до 2030 г. спрямо нивата от 2020 г. Пратеникът на САЩ за климата Джон Кери ще присъства в понеделник на среща на върха за Близкия изток за зелени инициативи, на която Рияд е домакин в понеделник.

Принц Мохамед каза, че Саудитската зелена инициатива има за цел да елиминира 278 милиона метрични тона въглеродни емисии годишно, в сравнение с предишната цел от 130 милиона метрични тона.