Младите хора искат стартовата им заплата да е поне 1200 лева, при това не брутната, каза днес директорът на Бюрото по труда във Варна Филчо Филев, цитиран от БТА. По думите му тези желания сериозно се разминават с това, което предлагат работодателите.

Филев допълни, че се увеличава броят на младите хора, които нито работят, нито учат, но и не търсят активно работа. Той посочи, че за издръжката си те разчитат на родителите си, голяма част от които работят в чужбина.

Филчо Филев откри днес във Варна Младежка трудова борса, организирана от местната структура на Агенцията по заетостта.

Според него такива срещи дават възможност фирмите да представят възможностите, които предлагат не само като свободни позиции, а и като стажове и практики.

От друга страна борсата ще е полезна и за младите хора, които ще видят как стоят нещата в практиката и е възможно активността в търсенето на работа сред възрастовата група до 29 години да се увеличи, посочи Филев.

Въпреки големия интерес се наблюдава дисбаланс между търсенето и предлагането - обявени са много свободни места, но същевременно работодателите не могат да намерят хора за работа. Това каза в сряда, 26 октомври, за БТА Бойка Ганева, директор на Бюрото по труда във Велико Търново. Според нея една от причините е демографска, а добър начин за решаването на проблема са обучения за преквалификация.

Има ли желание за преквалификация

Хората имат нагласа, че чрез гъвкави форми за преквалификация могат да намерят работа, а доказателство е интересът към Българо-германските центрове за обучение, които функционират от няколко години. За желаещите да се обучават е подсигурено общежитие, стипендия, финансирани от държавния бюджет, посочи Ганева. Различен е интересът, но през тази година много хора се насочват към преквалификационните курсове в сферата на мебелното производство, фризьорството и козметичните услуги, както и компютърната графика. Такива държавни предприятия има в Плевен, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. През тази година в тях са включени над 10 лица от Бюрото по труда във Велико Търново, приемът на желаещите продължава, посочи специалистът.